Slovenija
23 ogledov

Polom na razpisu

Za prvi letnik študija je razpisanih 25.438 mest, prijav je 20.587. (Foto: Žurna Žurnal24 main
Sofinanciranje. 
Večina doktorskih študentov ni znala izpolniti vloge. Eni krivijo študente, drugi razpis.

Študenti bodo predvidoma šele v drugi polovici aprila izvedeli, ali jim bo država sofinancirala šolnino za doktorski študij, ki so jo večinoma že morali plačati. Univerze so že priznale, da je večina prispelih vlog nepopolnih. A če so na ljubljanski in novogoriški univerzi samokritični in menijo, da je bil razpis zahteven, so na mariborski prepričani, da ga študenti le niso dobro prebrali.

V čakanju rezultatov
Sredstva
. Ministrstvo za visoko šolstvo za sofinanciranje doktorata do leta 2014 namenja 26,5 milijona evrov. Na Univerzi v Novi Gorici in na Primorskem predvidevajo, da bodo imeli dovolj denarja za sofinanciranje vseh, ki izpolnjujejo pogoje. Na mariborski in ljubljanski univerzi pa pravijo, da tega ne bodo vedeli do konca razpisa.

Težave z razpisom
Eden izmed očitkov študentov in profesorjev, zbranih v odboru za obrambo visokošolskega in znanstvenega dela, je, da ministrstvo za visoko šolstvo uvaja začasno financiranje iz evropskih sredstev, na katerega se individualno prijavljajo študenti – prej so se namreč fakultete. Zato tudi ni jasno, kaj se bo zgodilo čez tri leta, ko bo sheme konec. Na ministrstvu pravijo, da ne predvidevajo, da “sofinanciranja doktorskega študija ne bi bilo več”. Še vedno tudi ni javno znano, kdo bo odločal o prispelih vlogah. Univerze pravijo, da bodo to strokovnjaki, imen pa nam niso razkrili.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.