Slovenija
31 ogledov

Polomija, ne akademija

Grad Pišece za zdaj ni zvrščen v načrt razpolaganja z nepremičnim premoženjem dr Žurnal24 main
V torkovi tiskani izdaji Žurnal 24: Grad Pišece. V obnovo do zdaj vloženih pet milijonov evrov. Država išče upravljalca.

''Podatek, da mora država vrniti evropska sredstva, ki so bila vložena v obnovo gradu Pišece, ne drži,'' je za Žurnal24 pojasnila Damjana Pečnik, generalna direktorica direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo. Po govoricah sodeč bi jih morala vrniti, ker ji gradu do zdaj ni uspelo dati vsebine in je še danes prazen.

Prva petletka obnove
''Grad se obnavlja, država pa je v zadnjih petih letih vanj vložila skoraj pet milijonov evrov; polovica je bila evropskih sredstev,'' so povedali na ministrstvu. Za dokončanje naj bi bila potrebna še dva milijona evrov. Grad bo v skladu z zakonom oddan v dolgoročni najem.

Po besedah Anice Hribar z Občine Brežice je občina zainteresirana za sodelovanje vsaj v tistem delu, ko bo objavljen razpis, a sodelovanja do zdaj ni bilo.

Kozjanski park je pripravljen sodelovati pri programski zasnovi gradu, a ne brez usposobljenih kadrov in brez sredstev
Ivo Trošt, direktor Kozjanskega parka

Akademija na gradu
''Ker so potencialni upravljalci odstopili od namere, da bi bila na gradu Naravna akademija, ministrstvo išče druge potencialne upravljalce,'' so dejali na ministrstvu.

Kozjanski park je namreč že pred desetimi leti pripravil programsko zasnovo za grad Pišece kot Akademijo za varstvo narave in razvoj podeželja. Ob tem je park računal na izdatno podporo ministrstev za kulturo ter okolje in prostor. Zadnje je oktobra lani obvestilo Občino Brežice, da je upravljanje gradu prevelik finančni zalogaj. Kozjanski park bo akademijo, ki je bila predvidena za grad Pišece, prenesel v dvorec Kozje, kjer bo tudi sedež Kozjanskega parka, je pred letom občini sporočil takratni okoljski minister Karl Erjavec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.