Slovenija
5 ogledov

Polovica antibiotikov neustrezna

Letošnji evropski dan antibiotikov je osredotočen na bolnišnično rabo antibiotik Žurnal24 main
Glede na rezultate raziskav je do 50 odstotkov celotne bolnišnične rabe antibiotikov neustrezna, kar je tudi eden glavnih razlogov za razvoj bakterij odpornih proti antibiotikom.

Namen obeleževanja evropskega dneva antibiotikov, ki letos poteka tretje leto, je osveščanje o pravilni rabi antibiotikov in tveganjih, povezanih z njihovo neustrezno uporabo.

Le s preudarno in pravilno rabo antibiotikov bomo lahko ohranili učinkovitost antibiotikov sedaj in za prihodnje rodove ter s tem zajezili širjenje resnih okužb in nalezljivih bolezni, poudarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Bakterije postanejo odporne
Najpogostejše okužbe namreč ne potrebujejo zdravljenja z antibiotiki, zato jih je smiselno prihraniti za resne okužbe. Zaradi nepotrebnega jemanja postanejo antibiotiki neučinkoviti. Če nek antibiotik jemlje veliko ljudi, ali če bolnik uporabi enak antibiotik, se lahko bakterije tako prilagodijo, da antibiotik proti njim ne deluje več, opozarja stroka.

Na IVZ-ju so ob letošnjem evropskem dnevu antibiotikov povzeli gradiva in plakate Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni za strokovno in splošno javnost, da bi bilo področje čim bolj prepoznavno širši javnosti in da bi lahko vsak po svojih močeh prispeval k izboljševanju stanja pri nas in v svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.