Slovenija
17 ogledov

Polovica galeristov na cesti

To so zasilni prostori na Tobačni, kjer se že nekaj let stiskata polovica uslužb Žurnal24 main
Brez denarja. Moderni galeriji grozi izselitev iz začasnih prostorov. Širčeva nima denarja za najemnino. Zamude. Gradbišče muzeja sodobne umetnosti zapuščeno že od februarja.
Posledice stečaja GPG
Zamude. Zaradi stečaja GPG, nosilca obnove muzeja sodobne umetnosti, se dela že nekaj mesecev ne premaknejo. Še vedno niso opravljena nekatera dela s področja strojnih in elektroinštalacij ter obrtniških posegov. Odpravljene niso niti določene napake, ki so jih ugotovili pri pregledu objekta. Na ministrstvu so povedali, da bodo prek javnega razpisa izbrali več nadomestnih izvajalcev: “Večina bo dozdajšnjih podizvajalcev GPG, a tudi nekateri novi.” Prepričani so, da še lahko ujamejo rok odprtja, torej 28. oktober.

Kriza. “Res je, ministrstvo za kulturo nam je sporočilo, da nimajo več denarja za najemnino nadomestnih prostorov na Tobačni,” je naše informacije potrdil Maks Soršak iz Moderne galerije. Trinajstim zaposlenim in veliki količini arhivskega gradiva zdaj grozi izselitev. Ministrstvo tudi ni predvidelo sredstev za razstave v novem muzeju sodobnih umetnosti, ki naj bi ga odprli jeseni. Z ministrstva pa so včeraj sporočili, da so sredstva le našli. V Moderni galeriji pravijo, da njihovim zagotovilom o financiranju verjamejo.

12 tisoč evrov najemnine
Moderna galerija je morala svoja skladišča in zaposlene na Tobačno preseliti leta 2007, ko je ministrstvo začelo obnovo prostorov na Tomšičevi ulici. Na Tobačni je zdaj poleg pisarn, pedagoškega in restavratorskega oddelka ter knjižnice tudi skladišče, v katerem je velik del dokumentacije in umetniških del Moderne galerije, ki so namenjeni novemu muzeju sodobne umetnosti. Mesečna najemnina, ki jo plačuje ministrstvo, je 12 tisoč evrov. Zgolj ogrevanje depojev, s katerim skrbijo, da se dokumentacija ne poškoduje, pozimi naraste tudi na šest tisoč evrov.

V te prostore na Metelkovi naj bi se selili čez dva tedna, a dela zaradi stečaja Gradbenega podjetja Grosuplje stojijo že več mesecev. (Foto: Nik Rovan)

 

Pisarne doma ali na morju
V prenovljene prostore muzeja sodobne umetnosti bi se morali zaposleni s Tobačne preseliti 30. junija. Do tega datuma je imelo ministrstvo tudi predvidena sredstva za najemnino nadomestnih prostorov. A zdaj je že jasno, da selitev še nekaj časa ne bo mogoča. Zaradi stečaja Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG) gradbišče namreč sameva že od februarja. Na ministrstvu so dejali, da iščejo “ustrezne rešitve za razrešitev nastale situacije”. Kot možnosti med drugim omenjajo dopuste zaposlenih ali delo od doma. Soršak je opozoril, da je to še najmanjši problem, saj je ključna selitev depojev, ki se raztezajo na 1.400 kvadratnih metrih. “Ravno tu imamo zvezane roke,” je dejal in dodal: “Skladišča so skrbno urejena, zato bi vsaka selitev pomenila veliko logistično in posledično finančno breme. Poleg tega smo za prostore na Tobačni, ki sicer niso idealni za ohranjanje gradiva, pred leti dobili najugodnejšo ponudbo.”

93 tisoč evrov. Toliko je ministrstvo do zdaj namenilo za najemnino nadomestnih prostorov na Tobačni. Denarja je zdaj zmanjkalo.

Bo muzej prazen?
Čeprav naj bi se selitev po prvotnih načrtih začela že čez dva tedna in je odprtje muzeja predvideno za konec oktobra, je ministrstvo šele zdaj našlo denar za selitev in njegovo delovanje. Moderni galeriji tako sporočajo, da imajo zanje rezerviranih 134 tisoč evrov. Soršak je dejal, da bi vsota načeloma morala zadostovati za vse stroške, a pristavil, da v primerljivih evropskih muzejih pripravljalcem razstav namenjajo veliko več sredstev. Na ministrstvu so odgovorili, da “kriza žal ni prizadela samo gospodarstva, ampak se odraža tudi v denarju, ki ga država namenja kulturi”. Dodali so, da “so bila za Moderno galerijo v danih razmerah v primerjavi s preostalimi zavodi zagotovljena velika sredstva”. Še vedno pa ni jasno, kdaj bo znano, ali bodo uslužbenci na Tobačni ostali na cesti ali pa bo ministrstvo le našlo denar tudi za podaljšanje najemnine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.