Slovenija
4728 ogledov

Polovica jih ne ve, da lahko med dopustom dostop dobijo brezplačno

Netflix netflix
Pomembna novost, poleg ukinitve stroškov gostovanja.

Eno leto po uveljavitvi uredbe o prenosljivosti storitev spletnih vsebin je 49 odstotkov ljudi med potovanjem po EU uporabljalo možnost dostopa do svojih spletnih naročnin, kaže raziskava Eurobarometer. 52 odstotkov anketirancev se zaveda, da lahko dostopajo do plačljivih storitev spletnih vsebin med začasnim bivanjem v drugi državi EU.

Kot so sporočili iz Evropske komisije, 55 odstotkov vprašanih, ki so plačali za dostop do spletnih storitev, meni, da te nudijo dobro razmerje med kakovostjo in ceno.

Uredba, po kateri lahko uporabniki na potovanjih po EU kjerkoli dostopajo do spletnih vsebin (filmi, televizijski programi, pretočna glasba), na katere so se naročili doma, je v veljavo stopila 1. aprila lani. Pravila veljajo za plačljive storitve, upoštevajo pa jih lahko tudi ponudniki brezplačnih vsebin.

Pokriva video na zahtevo

Uredba pokriva naročniške platforme video vsebin na zahtevo, kot so Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi, Chili TV, plačljive spletne televizijske storitve, storitve predvajanja glasbe, kot so Spotify, Deezer in Google Music ali ponudnike spletnih iger. Glavna značilnost teh storitev je ponujanje dostopa do vsebin, zaščitenih z avtorskimi in sorodnimi pravicami, ter avdiovizualnih medijskih storitev.

Omogočanje dostopa do plačljivih spletnih vsebin med potovanjem po Evropi je poleg ukinitve stroškov gostovanja in novih pravil za neupravičeno geografsko blokiranje po navedbah Bruslja pomemben dosežek na enotnem digitalnem trgu EU.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Feniks 22:13 06.april 2019.

    Kaj je smisel EU-ja da nismo vsi enakovredni in cenovno in glede plač..itd...dejte nehat s tem EU-jem