Slovenija
21 ogledov

Polovica manj del za študente

Študentsko delo Anže Petkovšek
Vse več je brezposelnih, vse manj dela pa imajo tudi študentje. Ponudba počitniških del bo, kot kaže, manjša za 50 odstotkov, so nam dejali na e-študentskem servisu.

Dijaki in študentje se med počitnicami še vedno odločijo za počitniško delo. Vendar je ponudba del od začetka recesije bistveno manjša. Prosta dela, ki so za študente še posebej zanimiva, oddajo tako rekoč takoj oziroma v nekaj urah, so nam dejali na študentskem servisu.

Še vedno prevladujejo dela v strežbi

Na največjem študentskem servisu imajo trenutno okrog 390 prostih del in 350 ponudb za delo v strežbi. "Največ je ponudb na področju prodaje, dela s strankami, trženja. Sledijo dela v administraciji, fizična dela, anketiranje, promocije. Kar nekaj ponudb je tudi na področju informatike, kar je odraz deficitarnosti določenih poklicev," nam je dejala Katarina Bremec Slanič z e-študentskega servisa.

Dekleta v administracijo, fantje na selitve

Izbor dela se med dekleti in fanti razlikuje. Odvisen je tudi od letnega časa. Med poletjem dekleta največ povprašujejo po administrativnih delih, promocijah, prodaji, delu hostese ter lažjih delih, kot so pakiranje, deklariranje, lepljenje, pravijo na servisu.

Medtem fantje največ povprašujejo po dobro plačanih kratkotrajnih delih, na primer selitvah, po delu z računalnikom in delu v proizvodnji. Študente višjih letnikov in absolvente bolj zanimajo dela, ki so povezana s smerjo študija ali s področjem dela, na katerem se želijo zaposliti.

Povprečna urna postavka je 4,2 evra na uro

Urne postavke se po besedah Bremec Slaničeve razlikujejo glede na vrsto dela in regijo. Najboljše so plačana strokovna dela, ki jih po navadi opravljajo študenti višjih letnikov, in kratkotrajna fizična dela. Bolje plačana dela so najpogosteje strokovna dela, in sicer od osem do 12 evrov na uro. "Dobro plačana so tudi nekatera fizična dela, med njimi selitve okoli sedem evrov na uro in promocije. Plačilo je odvisno tudi od zahtevnosti dela. Učitelji, vaditelji in animatorji lahko zaslužijo tudi več kot 12 evrov na uro."

Je pa vse več del (kar 20 odstotkov) plačanih po učinku, na anketo, na kos, od prodaje, po projektu. "Pri teh delih je značilno, da lahko uspešen študent zasluži občutno več kot pet evrov na uro."

Neplačniki velik problem

Močno se je povečala tudi plačilna nedisciplina. Več kot četrtino delovnega časa na študentskem servisu namenijo izterjavi neplačanih obveznosti. "V tem trenutku sicer naši študenti tega še ne zaznajo, saj še vedno devetdeset nakazil akontiramo, torej prejmejo nakazilo, preden podjetje plača. Seznam neplačnikov študentskega dela je objavljen na spletni strani www.neplacniki.info."

Komentarjev 3
  • dragec 09:45 07.avgust 2012.

    Škoda je, da študen mora delati za študij. V normalni državi študent študira.

  • Niko_K_ 09:42 07.avgust 2012.

    "saj še vedno devetdeset nakazil akontiramo" A manjka besedica ali znak % (procent)?

  • mihatirs 09:14 07.avgust 2012.

    Tok nizkih urnih postavk ni blo že par let...3eure za fizično delo...sej niso normalni