Slovenija
131 ogledov

Polovica plače za stranko

Konec februarja 2008 je stranka SDS svoj sedež iz stavbe na Komenskega ulici 11 Žurnal24 main
Težave s financami. Zaradi rebalansa proračuna politične stranke dobijo manj denarja iz državne vreče. Protikrizni ukrep SDS. Vsi funkcionarji morajo za stranko prispevati polovico ene plače.

Največja opozicijska stranka se je po naših informacijah znašla v likvidnostnih težavah. V dolgove naj bi zabredli predvsem zaradi nakupa vile na Trstenjakovi ulici 8 v Ljubljani, v katero so pred nekaj manj kot dvema letoma preselili svoj sedež.

Z rebalansom državnega proračuna se je za okoli 14 tisoč evrov zmanjšal znesek, ki ga SDS vsak mesec dobi iz državne malhe. Od letošnjega oktobra pa do konca leta bodo namesto 65.782 evrov vsak mesec dobili 51.731 evrov.

Finance največje vladne stranke

Rdeče številke.
Tudi SD bo leto 2010 končala z izgubo.

“V zadnjih petih letih smo se finančno precej izčrpali. Varčujemo predvsem zadnje leto, vendar izrednih varčevalnih ukrepov nismo sprejemali,”
so nam sporočili iz stranke.

Financiranje. Funkcionarji morajo v proračun SD vsak mesec prispevati pet odstotkov bruto plače.

Članarine niso višali, člani pa morajo v blagajno stranke vsako leto plačati minimalno 25 evrov.

Svet stranke je zato sprejel sklep, da morajo vsi strankarski funkcionarji na državni in lokalni ravni pa tudi evropski poslanci v strankarsko blagajno prispevati polovico plače.

Prizaneseno ne bo niti županom, svetnikom in predsednikom krajevnih skupnosti, ki bodo morali stranki nakazati polovico honorarja oziroma sejnine.

Poslanci ob 1.300 evrov
Stranka je sklep sprejela pred dvema tednoma. Negodovanja med funkcionarji ni bilo, zagotavljajo v SDS ter dodajajo, da so sklep po temeljiti razpravi sprejeli funkcionarji sami, in to soglasno; zanj je glasovalo vseh 155 navzočih članov sveta stranke.

“Na to, koliko denarja bo stranka zbrala na ta način, je še nemogoče odgovoriti,” sporočajo iz SDS.

Po naših izračunih pa bo samo 28 poslancev državnega zbora za krpanje luknje v strankarskem proračunu namenilo več kot 35 tisoč evrov, v povprečju vsak okoli 1.300 evrov.

Funkcionarji SDS sicer plačujejo tudi članarino, ki znaša pet odstotkov mesečnega neto prihodka, neodvisno od funkcionarske članarine pa pogosto prispevajo dodatna sredstva.

V minusu zaradi vile
Največja opozicijska stranka je pred dvema letoma sredi Ljubljane kupila luksuzno vilo in zanjo odštela več kot 1,8 milijona evrov. Za nakup nepremičnine so najeli 1,35 milijona evrov težko posojilo.

Obrok, ki ga plačajo vsake tri mesece, znaša natanko 33.750 evrov. “Stranka obveznosti do banke izpolnjuje v roku in je do zdaj poplačala že več kot 30 odstotkov kredita,” zagotavljajo strankarski veljaki.

Jaz bom v strankarski proračun prispeval okoli 1.300 evrov.
Vinko 
Gorenak, 
poslanec SDS

V SDS naštevajo še druge pomembne finančne vložke v zadnjih dveh letih, ki so oklestili proračun stranke, od volitev v državni zbor, lokalnih in evropskih volitev do referenduma o arbitražnem sporazumu.

“Finančna kondicija je zato nekoliko slabša. Stranka je posledično uvedla obsežen paket ukrepov, ki se navezujejo na racionalizacijo poslovanja in katerih rezultat bo kakovostna finančna kondicija v pomembnih letih, ki prihajajo. SDS sicer posluje stabilno in redno poravnava svoje obveznosti,” sporočajo iz stranke.

“Naša stranka ni edina, ki ji je rebalans proračuna nakopal preglavice s financami, z likvidnostnimi težavami se spopadajo praktično vse državnozborske stranke,” pravi poslanec SDS Vinko Gorenak.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Denar dobiva tudi Lipa (An. K.)

Stranka Lipa je lani prejela dobrih 78 tisoč evrov proračunskih sredstev, za storitve pa so odšteli 58.845 evrov, je razvidno iz letnega poročila stranke.

“To je previsok znesek, tu je zagotovo napaka,” se je na podatke odzval predsednik stranke Lipa Sašo Peče.

“Med storitve spadajo stroški reklame, operativni stroški, stroški elektronske pošte in telefona, računovodske storitve in podobno. Računovodstvo ni poceni,” pa je pojasnila generalna sekretarka Lipe Petra Žgajner.

Iz poročila je sicer razvidno, da so za računovodstvo v enem letu zapravili “le” 1.470 evrov. Lipa, ki ima tri zaposlene, je lani le za dnevnice za službena potovanja zapravila 5.100 evrov, za reprezentanco 3.720 evrov, za različne avtorske pogodbe pa dobrih devet tisoč evrov proračunskih sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.