Slovenija
26 ogledov

''Polovica Slovenije bo brez pitne vode''

1/11
Žurnal24 main
10 tisoč. Toliko je v Sloveniji odkritih in registriranih jam. Naš odnos do jam in njihovega pomena za življenje je mačehovski.

Žirovčeva jama nosi številko 10 tisoč. Leži na območju Zaplane oziroma Ulovke pri Vrhniki. ''To je področje, za katero bi mislili, da jam tam ne more biti, vendar ima Slovenija tako pestro geološko zgodovino, da so jame vsepovsod, kjer vsaj malo diši po apnencu,'' je za zurnal24.si pojasnil Vido Kregar, predsednik Jamarske zveze Slovenije.

Do zdaj so odkrili pet kilometrov Žirovčeve jame (fotografije si oglejte v zavihku galerija). ''Seveda pa jamarji ne odnehamo tako hitro. V zaledju se skrivajo še mnoge zanimive stvari.''

Od smeti do eksplozivnih sredstev
''Zakonodaja je slaba. Predstavniki države, državni uradniki, prebivalci in lastniki kapitala imajo do vprašanja zaščite jam precej odklonilen odnos,'' je kritičen Kregar.

V Sloveniji je tako še vedno okoli dva tisoč jam, v katerih so odlagališča: ''Država pa kot lastnik tega ne naredi nič, ampak poskuša odgovornost preložiti na lokalne oblasti.''  V še nekaj jamah se še vedno skrivajo tudi eksplozivna sredstva iz obeh svetovnih vojn, za katera se ne ve, kaj se dogaja.

Kras je v svetovem merilu zanimiv fenomen. Gre za ravnotežje med skalo, vodo in zrakom.
Vido Kregar

Ostali bomo brez pitne vode
V podzemlje se spuščajo odpadne vode iz čistilnih naprav. ''Utemeljitev je, da očiščene vode ustrezajo vsem parametrom, vendar je to morda res za površinske tokove, pa še pri teh je kakovost vode slabša. V podzemlju pa je ta stvar katastrofalna. Iztoki iz čistilnih naprav niti pod razno niso podobni vodam v podzemlju,'' pojasnjuje Kregar.

Jamarji negativne učinke že vidijo, institucionalna preučevanja se šele začenjajo. ''To je težko oprijemljiva bomba, ki tiktaka. Ko se bodo učinki naložili en na drugega, bo polovica prebivalstva Slovenije ostala brez pitne vode.''  Podzemna voda je namreč pri nas pomemben vir oskrbe s pitno vodo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.