Slovenija
208 ogledov

Polovica vseh centrov desetletje najemala eno samo revizorko!

CSD Šiška Saša Despot
Z revizijami centrov za socialno delo praktično nihče ni bil seznanjen in jih je v večini opravila le ena revizorka. Ministrstvo za delo je centrom za socialno delo že izdalo več priporočil.

Neplačevanje prispevkov, najemanje kreditov in prirejanje listin. Po teh hudih nepravilnostih na CSD Trbovlje, ki jih še vedno preiskujejo kriminalisti, je ministrica za delo Anja Kopač Mrak zahtevala izredne revizije finančnega poslovanja še nad 12 centri za socialno delo. Ti morajo tudi sami opravljati zunanje revizije vsake tri leta, a kaj ko z njihovimi izsledki in posledično nepravilnostmi doslej na ministrstvu sploh niso bili seznanjeni.

Poročila izrednih revizij, ki smo jih pridobili po zahtevi za dostop do informacij javnega značaja, razkrivajo, da poleg ministrstva nepravilnosti in njihove odprave sistematično niso nadzirali niti sveti zavodov. "Nekateri CSD člane Sveta ne seznanjajo z revizijskimi poročili, drugi člane Sveta seznanjajo v okviru samostojnih točk, spet drugi v okviru letnih poročil. Nekateri člani Sveta sledijo odpravi nepravilnosti, drugi ne," je v poročilu izredne revizije stanje opisala državna notranja revizorka Ida Gerdej. Pri odpravi nepravilnosti sveti zavodov po večini ne sodelujejo, tudi izvajalcev notranje revizije na sejah svetov ni.

Eno priporočilo, posel za desetletje 

Pravzaprav je revizijo 29 centrov, od skupno več kot 60, opravil isti izvajalec oziroma izvajalka notranje revizije. Leta 2006 je namreč Skupnost CSD vsem CSD-jem priporočila izbiro Računovodskega in poslovnega svetovanja, Milena Gorjup, s. p. Centri so omenjeno priporočilo upoštevali in revizorko najemali celo brez pogodbe, na podlagi naročilnic.

Na naša vprašanja, na podlagi česa so omenjeno revizorko izbrali, na Skupnosti CSD niso odgovorili.

Priporočilo, ki ni bilo obvezno, je kot "najugodnejše" obveljalo kar desetletje, čeprav so centri, ki so se odločili za izbiro revizorjev s pomočjo javnih naročil, za  revizijo plačevali tudi manj kot predlagani "najugodnejši" ponudnik. CSD Šentjur je tako leta 2010 pri priporočeni "najugodnejši" revizorki za revizijo odštel 2.100 evrov, leta 2012 pa so družbi ABC revizija, d.o.o., ki je bila izbrana s postopkom javnega naročanja, plačali 1.488 evrov.

Ker gre za relativno majhne zneske, pod 20 tisočakov, v skladu z zakonom postopek javnega naročanja v teh primerih ni potreben. Na Računskem sodišču RS tako pojasnjujejo, da so "naročniki morali za ta naročila voditi le evidenco o njihovi oddaji, ki je zajemala navedbo predmeta in vrednosti javnega naročila". Za manjša naročila zavodi uporabljajo interna pravila, ki jih določajo sami, in kot dodajajo na računskem sodišču, so jih tudi dolžni spoštovati. 

Na ministrstvu hočejo odslej videti revizije

Na podlagi izrednih revizij je ministrstvo za delo vsem centrom za socialno delo poslalo dopis in jim naročilo, naj bolj dosledno upoštevajo predpise notranjega revidiranja. Centrom pri tem striktno naročajo, da morajo Svete CSD in po novem tudi ministrstvo za delo, s pomočjo posebnega obrazca seznanjati s ugotovitvami revizije in morebitnimi nepravilnosti. Centre tudi dodatno opozarjajo, da so v primeru ugotovljenih nepravilnosti dolžni najkasneje v roku 90 dni izdelati program za odpravo ugotovljenih nepravilnosti in pomanjkljivosti

Ministrstvo centrom tudi predlaga, da z izbranim izvajalcem notranjega revidiranja sklenejo pogodbo, v kateri opredelijo vse podrobnosti. Svetujejo tudi sodelovanje revizorja pri pripravi programa za odpravo ugotovljenih nepravilnosti in pomanjkljivosti.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • franke 18:24 07.oktober 2016.

    MRAKOVA JE NESPOSOBNA. CMERAR IMA SAME NESPOSOBNE MINISTRE IN MINISTRICE.

  • izRODEk 14:40 07.oktober 2016.

    Ja Leon. Saj v sosednjem članku pljunem na JJ. Enostavno, ker je dejstvo: zaradi teh obojih komunajzarjev smo mi ob prihodnost. Eni so prikriti, drugi javni, oboji komunajzarji. NE komunisti ampak komunajzarji. Tisti, ki so zafurali že bivšo Jugo in ...prikaži več bodo tudi SLO. Ker so jih polna usta pravice, vmes pa vsi ti samo goljufajo.Pokvarjeni do konca. In isti.

  • Avatar Leon
    Leon 14:04 07.oktober 2016.

    Sistem se imenuje PRAVNI HEGEMONIZEM