Slovenija
34 ogledov

Položnice le malo nižje

Primorska 03.12.10, ogrevanje, radiator, stroski ogrevanja, toplota, foto: shutt Shutterstock
Ogrevanje. Zaradi mile zime manj povpraševanja po energentih.

"Kljub nadpovprečnim temperaturam to zimo stroški na položnicah niso veliko nižji v primerjavi z letom prej," je povedal Janez Resnik iz podjetja Reyan, ki upravlja stavbe, in dodal, da jih je to presenetilo, "zato smo preverili zaračunano porabo. Ujemala se je z dejanskimi stanji na števcu." Zdravko Tesla iz podjetja Tabor upravljanje in vzdrževanje je ocenil, da so stroški ogrevanja zaradi mile zime povsod nižji – za okoli 15 odstotkov. Dodal je, da zneski na položnicah večinoma niso bistveno nižji, le "malenkost".

Manjša prodaja pri vseh

Čeprav upravitelji zaznavajo le malo nižje stroške, milo zimo bolj občutijo pri energetskih podjetjih. Na Petrolu ocenjujejo, da je prodaja kurilnega olja upadla za okoli 15 odstotkov, enako velja za zemeljski plin. Da ljudje porabijo manj energentov, prav tako ugotavljajo v podjetju Gen-I, manjši odjem pa pričakujejo tudi v januarju. Da je povpraševanja manj, so dejali v Termoelektrarni-toplarni Ljubljana (Te-Tol) in dodali, da proizvajajo manj ogrevane toplote od načrtovane.

Položnice višajo dodatki

V Gen-I ocenjujejo, da bodo računi njihovih naročnikov na zemeljski plin za okoli štiri odstotke nižji kot lani, čeprav sta se povišali omrežnina in taksa za ogljikov dioksid, ki se je v primerjavi z lanskim letom povišala za več kot pet evrov. Plin se je v primerjavi z lani pocenil za 12 odstotkov. Prav tako so se v primerjavi z lani povišali omrežnina in prispevki, ki jih določa ministrstvo za gospodarstvo, tudi za uporabnike električne energije.

Komentarjev 1
  • puys 12:01 14.januar 2014.

    Namesto, da bi ljudje živeli vedno ceneje, se država vedno bol obeša na ljudi z stotimi prispevki.