Slovenija
18 ogledov

Poltretji milijon podpisov proti Acti

Protest proti Acti v Ljubljani. Boštjan Tacol
V Evropskem parlamentu so danes prejeli peticijo proti ratifikaciji mednarodnega trgovinskega sporazuma za boj proti ponarejanju (Acta), ki jo je podpisalo 2,5 milijona ljudi z vsega sveta.

"Prejem peticije, ki jo podpira več kot dva milijona ljudi, le še povečuje našo odgovornost, da prisluhnemo Evropejcem in jim ponudimo prostor, da predstavijo svoje poglede evropskim institucijam," je poudarila predsednica odbora za peticije Eminia Mazzoni.

Peticijo so Mazzonijevi predali predstavniki spletnega gibanja Avaaz, ki skrbi za organizacijo odzivov civilne družbe po svetu. V primeru Acte so se na Avaazovi spletni strani zbirali podpisi proti sporazumu.

Zdaj razprava, nato ukrepi

V Evropskem parlamentu so šele pred kratkim začeli razpravo o Acti. Kot zagotavljajo, bodo morali sporazum, ki je v civilni družbi vzbudil veliko neodobravanja, pozorno proučiti in pri tem upoštevati vse pomisleke, zato da bi na koncu lahko podali uravnoteženo oceno primernosti sporazuma.

Odbor se bo v naslednjih tednih odločil, kako bo ukrepal na podlagi danes prejete peticije. Na naslednji seji 19. in 20. marca se bo tako odločil, ali je peticija sprejemljiva glede na pristojnosti Evropskega parlamenta. Če bo tako, bo odbor nato opravil javno razpravo s pobudniki peticije, strokovnjaki, Evropsko komisijo in drugimi deležniki.

Odbor za peticije je sicer v zadnjih tednih prejel tudi več pisem podpornikov Acte, med drugim od mednarodnega združenja avtorjev in skladateljev. Ti pravijo, da sporazum vzpostavlja skupne postopke za upravljanje s kršitvami pravic intelektualne lastnine v državah, ki zaležejo za 50 odstotkov mednarodne trgovine.

V Evropskem parlamentu se je prav ta teden začela javna razprava o Acti. Prva razprava v glavnem pristojnem odboru, odboru za mednarodno trgovino, bo v sredo. 1. marca pa bodo o sporazumu razpravljali evropski poslanci, akademiki, civilna družba in uradniki EU.

Podpis januarja brez predhodnih razprav

Evropska komisija in 22 članic EU, med njimi Slovenija, so Acto podpisale konec januarja v Tokiu. S podpisom se je sicer le sprožil proces ratifikacije, ki je za uveljavitev sporazuma potrebna v vseh članicah unije. Zamrznitev procesa ratifikacije je napovedalo že več evropskih držav, tudi Slovenija. Za uveljavitev Acte je potrebno tudi soglasje Evropskega parlamenta.

Evropska komisija se je minuli teden odločila, da bo Sodišče EU pozvala, naj presodi, ali je zadnji osnutek besedila Acte popolnoma v skladu s temeljnimi pravicami in svoboščinami EU. Sodišče bo tako presodilo, ali Acta kakor koli krši svobodo izražanja in obveščanja, varstvo podatkov ter lastninsko pravico v primeru intelektualne lastnine, kar sicer menijo nasprotniki sporazuma.

V Evropskem parlamentu so že napovedali, da bodo pred začetkom uradne obravnave sporazuma počakali na presojo sodišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.