Slovenija
14 ogledov

Pomagajo samo najšibkejšim

Vsi starši s stalnim prebivališčem v Sloveniji ob rojstvu otroka prejmejo enkrat Žurnal24 main
Mamica dvojčkov je opozorila, da ljubljanski novorojenčki še vedno ne dobijo enkratne pomoči ob rojstvu otroka, kot je to v navadi v mnogih drugih slovenskih občinah.

Denarno pomoč ob rojstvu otroka od Mestne občine Ljubljana (MOL) v višini 380 evrov prejmejo samo socialno šibkejši. To so novorojenčki staršev, ki so brez lastnega dohodka, ali občanov, katerih lastni dohodek do 30 odstotkov presega minimalni dohodek za posameznega člana in imajo stalno bivališče v MOL.

"Za to, da pomoč ob rojstvu otroka prejmejo socialno najranljivejši, smo se odločili, ker menimo, da so tako proračunska sredstva najbolj smotrno porabljena, saj pomoč prejmejo tisti, ki jo najbolj potrebujejo," je sporočila Tilka Klančar, načelnica mestnega oddelka za zdravje in socialno varnost. Pojasnila je še, da slovenske občine zelo različno obdarijo novorojenčka oziroma materialno pomagajo staršem ob rojstvu otroka – pošljejo jim čestitko, šopek rož ali pa jim namenijo določen denarni znesek.

"V nekaterih občinah pa tega sploh nimajo urejenega, saj to ni zakonska naloga občin," je dodala.  Sicer so lani v Ljubljani za pomoči ob rojstvu otroka namenili 38 tisoč evrov in pomagali stotim staršem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.