Slovenija
23 ogledov

Pomagajo tudi mimo hudega psa

Vsaka varna točka je označena s posebnim logotipom. (Foto: Unicef) Žurnal24 main
Po Sloveniji je postavljenih 230 varnih točk, kamor se lahko zatečejo otroci, ki so žrtve medvrstniškega ali drugega nasilja oziroma se znajdejo v kakršnihkoli težavah ali stiski.
Začetek šolskega leta je za otroke, pa tudi starše, precej stresen. Zato želimo obvestiti otroke, da so varne točke namenjene njim. Osebje na varnih točkah se bo zavzelo za njihove težave.
Maša Simič, Unicef

"Otroci se v varne točke zatekajo najpogosteje zaradi medvrstniškega nasilja, raznih družinskih stisk, nadlegovanja, manjših poškodb, ki jih lahko rešimo tudi z obližem, in pozabljenih ali izgubljenih ključev," je povedala Maša Simič iz Unicefa. "Včasih želijo priti v stik s starši, včasih pridejo zaradi reševanja domačih nalog, včasih pa je obisk namenjen zgolj radovednosti ali potrebi po toplem pogovoru ali pozornosti," je dodala in pojasnila, da so letos zabeležili 25 obiskov, od katerih je bila v sedmih primerih vključena tudi strokovna služba. Vendar, poudarja Simičeva, je dejansko število obiskov še višje, saj osebje beleži le resnejše primere.

Rojstnodnevna zabava in hud pes
Eden od zanimivejših je primer deklice, ki si je zaželela pomoči pri organizaciji rojstnodnevne zabave. "Na varni točki so ji ustregli, četudi tega načeloma ne delajo, ker je bil lokal za to primeren in ker so imeli pri deklici doma družinsko stisko, zato je želela imeti zabavo drugje," je povedala Simičeva in izpostavila še en primer obiska deklice, ki si je želela spremstva na poti domov, saj se je bala hudega psa v bližini njenega doma.

Seznam varnih točk si lahko ogledate tukaj.

230 varnih točk v 12 mestih
V projekt varnih točk, ki v povezavi z lokalnimi oblastmi, policijo in centri za socialno delo, zdravstvenimi domovi in šolami poteka pod vodstvom Unicefa, je vključenih dvanajst mest in 230 javnih lokalov, med njimi knjižnice, cvetličarne, zavarovalnice in celo slovenski parlament.

 

Okoli 600 ljudi, ki sodelujejo v projektu, to počne prostovoljno, kar je eden od pogojev za vključitev lokala na zemljevid varnih točk. Poleg tega mora biti lokal prijetno in varno mesto, po možnosti odprto ves dan in tudi zvečer, imeti mora prostor ali stol, kjer lahko otrok počaka, ko je osebje zasedeno, in biti v bližini mesta, kjer se zadržuje veliko otrok. "Dobro je, če je v bližini šole, saj se tam zgodi največ medvrstniškega nasilja," je pojasnila Simičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.