Slovenija
24 ogledov

Pomagali bodo delavcem Preventa

Žurnal24 main
Na občini Slovenj Gradec in centru za socialno delo se pripravljajo na morebitni stečaj Prevent Globala. Pomagali bodo denimo tistim, ki se bodo odločili za samozaposlitev.

Na občini so že odprli posebno proračunsko postavko za pomoč tistim, ki bi se odločili za samozaposlitev. Župan Slovenj Gradca Matjaž Zanoškar pravi: "Mestna občina Slovenj Gradec vseskozi spremlja dogajanje v Preventu in je pripravljena po svojih močeh pomagati, če bi prišlo do večjega odpuščanja."

Podjetniški center Slovenj Gradec je po njegovih besedah že pripravil program usposabljanja in izobraževanja za samozaposlitev. Občina pa je v zvezi s tem vzpostavila posebno proračunsko postavko, s katero bo sofinancirala podjetniške začetke posameznikov. Za zdaj je na postavki predvidela 20 tisoč evrov.

Če družba ne bo poravnala plač do konca tega tedna, je sindikat za ponedeljek že napovedal stavko. Uprava medtem preverja dodatne možnosti za pridobitev šest milijonov evrov premostitvenih sredstev, ki jih potrebuje do zagona novih poslov, o katerih se dogovarja.

Prostor za 40 delovnih mest?
Občina preverja tudi možnosti v okviru garancijske sheme Regionalne razvojne agencije Koroška in zaposlitve šivilj v drugih podjetjih na območju Slovenj Gradca. Župan ocenjuje, da bi lahko našli 40 delovnih mest.

Center za socialno delo Slovenj Gradec se je s podjetjem dogovoril, da bo v primeru, če plače za junij ne bodo izplačane do petka, v ponedeljek v prostorih podjetja začel zbirati vloge za enkratno denarno pomoč socialno najbolj ogroženim.

Prevent Global ima zaradi neporavnanih prispevkov zaposlenim za dva meseca še vedno blokiran račun s strani davčne uprave. Če bo država ugodila predlogu podjetja, da se za leto ali dve preloži plačilo šestmesečnih prispevkov za zaposlene, bo davčna uprava umaknila blokado. Podjetje bi tako priliv, ki ga pričakuje s strani nemškega Prevent DEV, lahko namenila za neto plače zaposlenim za junij.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.