Slovenija
21 ogledov

Pomagate lahko tudi v tujini

Pomoč potrebujejo na različnih koncih sveta. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Prostovoljno delo v tujini. Spomladi se lahko odpravite na več krajših in daljših taborov v tujino. Lani je v tujino odšlo okoli sto slovenskih prostovoljcev.

Zavod Voluntariat omogoča dve vrsti prostovoljnega dela v tujini, in sicer kratkoročne programe (prostovoljni tabori) in dolgoročne (EVS, Long term volunteering, Glen). Prostovoljni tabori trajajo od 10 dni do 3 tednov. Po svetu se letno zvrsti okoli tisoč taborov, v Sloveniji pa od osem do 10. Največ jih je na temo okoljevarstva.

Spomladi se tako lahko udeležite (približno dvotedenskih) taborov v Španiji, na škotskem otoku Eigg, Turčiji, Maroku, Burkini Faso in Senegalu. Za dlje časa se lahko odpravite v Avstralijo (devet mesecev), Estonijo ali Španijo; pa tudi v Afriko, kjer iz partnerskih organizacij v Gani vabijo k sodelovanju pri izobraževalnih aktivnostih za otroke in pomoči pri vključevanju v družbo.

Starejših je čedalje več
"Lani smo poslali okrog sto prostovoljcev na tabore v tujino, povprečna starost je od 20 do 30 let, čeprav se tudi starejši vedno bolj odločajo za takšne aktivne počitnice, saj tabori niso starostno omejeni. Nekateri tabori so namenjeni in tudi prilagojeni mladim družinam, tudi z nekaj mesecev starimi otroki. Najbolj želene destinacije so bile: Portugalska, Nemčija, Rusija in Islandija. Po drugi strani je k nam prišlo okrog 40 prostovoljcev s celega sveta, od Kanade, ZDA, Južnoafriške republike do Japonske," nam je dejala Nina Liun iz Zavoda Voluntariat.

Novo mesto pripravlja projekt Get visible
Sicer pa bo tudi pri nas v Novem mestu marca mednarodni trening za prostovoljce na temo odnosov z javnostmi za mlade Get visible. Voluntariat pa vabi še vse potencialne organizatorje mednarodnih prostovoljskih taborov v Sloveniji k organizaciji tabora v domačem kraju, saj je razpis za izvedbo mednarodnih prostovoljskih taborov v Sloveniji za leto 2011 še vedno odprt.

Spoznaš tudi svoje fobije
Med prednostmi tovrstnega prostovoljskega dela, poudarja Liunova, je udeležba v tovrstnem taboru izviren način preživljanja počitnic: "Gre za življenjsko izkušnjo unikatne vrste, ki ti lahko odpre številna obzorja: spoznavaš kulturo vsakega posameznika, naučiš se biti strpnejši in konec koncev pri tem spoznaš tudi lastne fobije, zadržke ... Jaz bi svetovala vsakemu, ki zaključi s srednješolskimi klopmi, da se čim prej odpravi na takšen podvig."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.