Slovenija
61 ogledov

Pomanjkanje celo nevarno

Žurnal24 main
Trebanjski primer, ko so odslovili deklico s kapjo. Ljubljanski, ko so odslovili pacienta z infarktom. Do teh primerov bo še prihajalo, če ne bodo zaposlili ustrezno število medicinskih sester.

Jutri je svetovni dan medicinskih sester. Pri nas je že znano dejstvo, da jih je v zdravstvenih ustanovah premalo, kar pa žal pomeni tudi manj varno oskrbo pacientov, opozarjajo medicinske sestre in zdravstveni tehniki.

Zaposlovanje medicinskih sester v času recesije se je skoraj ustavilo; bolnišnice ne zaposlujejo, čeprav so potrebe velike. Predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Darinka Klemenc je za Žurnal24 povedala, da so na podlagi razporejanja pacientov po zahtevnosti zdravstvene nege ugotovili, da v tem trenutku v slovenskih bolnišnicah primanjkuje 20 odstotkov ali kar 1800 medicinskih sester, od teh večinoma diplomiranih.

Ker diplomirane medicinske sestre in zdravstveni tehniki sodijo v javni sektor, se zaposlovanje tudi ne obeta, pa čeprav na zavodu za zaposlovanje čaka okrog sto sester.

Na račun varnosti − kot v Trebnjem, ko so odslovili punčko s kapjo
"Pomanjkanje medicinskih sester gre na račun pacienta," je prepričana Klemenčeva in doda, da je investicija medicinske sestre dobra naložba in poceni. Žal zdravstvene ustanove ne zaposlujejo novega kadra, kar se že odraža v praksi.

Eden izmed takšnih zadnjih primerov preobremenjenosti je bil trebanjski; v začetku februarja so starši v zdravstveni dom pripeljali deklico, ki ji je bilo slabo, bolela jo je roka. Ker so v zdravstvenem domu potekali sistematski pregledi, so jo odslovili, češ da naj se oglasi pozneje. Izkazalo se je, da je deklico zadela kap.

"Ravno prejšnji teden smo v okviru zbornice končali strokovni pregled ter ugotovitve poslali tako na ministrstvo kot v Trebnje," pravi Klemenčeva. O podrobnostih zaradi varovanja pacientovih pravic ne želi govoriti, poudari pa, da ta konkretni primer lahko povežemo z osnovnim problemom, torej pomanjkanjem sester. "Na konkretnem delovnem mestu bi morala biti diplomirana sestra, vendar se to zaradi okoliščin ni zgodilo," pravi Klemenčeva in doda, da je to dovolj jasen pokazatelj, do česar lahko prihaja, če ne bo poskrbljeno za pravo število sester in če ne bo zaustavljena njihova preobremenjenost in izgorevanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.