Slovenija
14667 ogledov

Pomembna sprememba za davčne zavezance

računalnik slušalke Shutterstock
Finančna uprava izpostavlja, da gre za poenostavitev.

Finančna uprava je začela s prenovo REK obrazcev, pri kateri je osnovno izhodišče ukinitev obstoječih REK obrazcev: REK-1, REK-1a, REK-2, REK-1f, PNiPD in statističnega obrazca ZAP/M.

Vsi ti obrazci skupaj danes obsegajo več kot 300 različnih rubrik za vnos. Novi REK obrazec, ki je v pripravi, gre za tako imenovani iREK, bo vseboval malo več kot 100 različnih rubrik za vnos. Z uvedbo iREK obrazca bo omogočeno popravljanje posameznega individualnega REK obrazca in plačniku davka ne bo treba popravljati celotnega predloženega REK obrazca, kot doslej. Gre za poenostavitve, ki bodo davčnim zavezancem, predvsem njihovim računovodjem, v veliko pomoč.

Avtomatični izračuni

Davčni zavezanec bo predložil le podatke na individualnih REK obrazcih po posameznem prejemniku dohodka oziroma zavarovancu. Da bi bil novi REK obrazec čim bolj prijazen do davčnih zavezancev, bodo pristojni določili nabor podatkov, ki omogoča čim več avtomatičnih izračunov obračunanih obveznosti in obveznosti za plačilo ter izračun skupnih zneskov terjatev za davčno knjigovodstvo. 

Prav tako bodo določili, da se v okviru popravljanja predloženih podatkov lahko popravljajo podatki na nivoju individualnega REK obrazca brez popravljanja zbirnega REK obrazca. Izračun podatkov, potrebnih za vzpostavitev terjatev v davčnem knjigovodstvu, pa bo omogočen v sistemu eDavki.

Z minimalno dopolnitvijo iREK obrazca bomo odpravili tudi sedanje poročanje izplačevalcev za potrebe Statističnega urada Republike Slovenije, oziroma ukinitev obrazca ZAP-M.

Enostavneje tudi za zaposlene na upravi

Poleg tega nov sistem omogočil bolj racionalno delo Finančne uprave. V ta namen bodo vključili nabor podatkov tako, da se povzroča čim manj sprememb v zalednih sistemih, v katerih se zagotavljajo REK podatki za potrebe drugih postopkov znotraj Finančne uprave (podatki za sestavitev informativnega izračuna dohodnine, podatki za razkritja, idr.) ter za izmenjave z zunanjimi odjemalci.

Uvedbo novega iREK obrazca načrtujejo za 1. april prihodnje leto.

denar evro bankovci štetje denarja Slovenija Uvedli bi čisto nov davek

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.