Slovenija
17032 ogledov

Pomembni datumi v 2023, na katere ne smete pozabiti

moški dokumenti odločba računalnik
V letu 2023 naslednjih datumov ne spreglejte.

V prvih dveh mesecih leta ne spreglejte rokov za oddajo dokumentov, povezanih z dohodnino. Do 15. januarja je čas za oddajo zahtevka za zmanjšanje davčne osnove od dohodka iz oddajanja premoženja v najem zaradi uveljavljanja stroškov vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja.

Pomemben datum je 5. februar. Do tega datuma je treba oddati vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane. Vlogo je mogoče vložiti prek eDavkov, po pošti ali osebno na finančnih uradih. 

Prav tako do 5. februarja je treba oddati zahtevek za zmanjšanje davčne osnove od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja zaradi dejanskih stroškov (dejanski stroški prevoza in nočitve iz drugega pogodbenega razmerja).

Do konca februarja je čas za oddajo napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem, napovedi za odmero dohodnine od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, napovedi za odmero dohodnine od dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev, deležev in kuponov, napovedi za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov ter napovedi dohodnine od dividend (za tiste dividende, ki so bile prejete od družb izven Slovenije).

Kdor mora oddati obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti, ima čas do 31. marca 2023. Do konca marca morajo obračun za preteklo leto oddati tudi samostojni podjetniki in samostojni podjetniki normiranci.

Finančna uprava prve izračune dohodnine za preteklo leto pošilja konec marca, drugo tranšo pa konec maja. Če fizične osebe, ki so v letu 2022 prejele kakršenkoli dohodek, do 15. junija 2023 ne prejmejo informativnega izračuna dohodnine 2022, morajo do 31. julija 2023 oddati napoved za odmero dohodnine. Do omenjenega datuma je treba oddati tudi napoved za dohodke iz tujine, če zavezanci tega niso storili že med letom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.