Slovenija
45260 ogledov

Pomembno, če vam preteče osebna izkaznica

stajerska 06.02.2008, osebne izkaznice romajo v smeti, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Od 3. januarja 2022 dalje bo mogoča izdaja novih, biometričnih osebnih izkaznic. Če se vam veljavnost dokumenta izteče do konca leta, lahko počakate na izdajo novih.

Ponudnik za izdelavo novih biometričnih osebnih izkaznic je že izbran, pravijo na ministrstvu za notranje zadeve, kar pomeni, da skladno z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o osebni izkaznici z izdajo novih, biometričnih osebnih izkaznic začnejo 3. januarja 2022. Cena nova osebnih izkaznic bo določena s Pravilnikom o določitvi cene osebne izkaznice, ki bo lahko izdan šele po podpisu okvirnega sporazuma. Pričakovati pa je, da bo izdaja novih prinesla nekaj evrov višje stroške. 

Tisti posamezniki, ki jim osebna izkaznica preteče do konca tega leta, lahko z menjavo osebnega dokumenta počakajo. To velja tudi za vse tiste, ki jim je veljavnost osebne izkaznice potekla od 29. marca lani. Vlada je namreč z Zakonom o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 omogočila uporabo pretečenih osebnih izkaznic do konca letošnjega leta. To velja le na območju Slovenije, ko posameznik potrebuje osebni dokument za izkazovanje istovetnosti in državljanstva pred pristojnimi organi in ob nastopanju v pravnem prometu. Ob tem pa mora biti izpolnjen še en pogoj, in sicer, da se od 29. marca 2020 podatki, zapisani na osebni izkaznici, niso spremenili in fotografija še vedno izkazuje imetnikovo pravo podobo.  

Osebne izkaznice, ki so trenutno v veljavi, bodo posamezniki lahko uporabljali, dokler se jim ne izteče veljavnost. Komur osebna izkaznica velja na primer do leta 2025, bo lahko do takrat uporabljal še staro osebno izkaznico. Kdor bi želel staro osebno izkaznico zamenjati z novo tudi pred potekom veljavnosti, bo to lahko storil. 

Osebna izkaznica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Nove osebne izkaznice bodo imele veljavnost, kot jo imajo zdajšnje. Otrokom do dopolnjenega tretjega leta starosti se bo izdala osebna izkaznica z veljavnostjo treh let, otrokom od tretjega do osemnajstega leta, z veljavnostjo pet let, polnoletnim osebam do sedemdesetega leta starosti, z veljavnostjo deset let, državljanom, ki bodo vložili vlogo po dopolnjenem sedemdesetem letu starosti, pa se bo izdala osebna izkaznica s trajno veljavnostjo.

Novost bo izdaja osebne izkaznice z veljavnostjo enega leta, če odvzem prstnih odtisov (ko bodo po novem zapisani na čipu osebne izkaznice) ne bo mogoč zaradi poškodbe rok začasne narave (npr. opeklina vseh prstov ipd.).

Z novo izkaznico tudi elektronska identiteta

Osebe, ki bodo dopolnile 12 let, bodo ob izdaji biometrične osebne izkaznice avtomatsko prejele elektronsko identiteto. "Državljan ne bo mogel izbirati ali želi novo osebno izkaznico z elektronsko identiteto ali brez nje. Lahko pa se bo seveda odločil, da elektronske identitete ne bo aktiviral in uporabljal," so ob predstavitvi novosti razložili pristojni.

Nova osebna izkaznica bo tako omogočala tudi elektronsko identifikacijo in avtentikacijo za dostop do elektronskih storitev ter elektronsko podpisovanje skladno s predpisi, ki urejajo elektronsko identifikacijo in elektronski podpis. Posledično se bo lahko uporabljala tudi za storitve na področju zdravstva, kar pa ne pomeni, da se bodo zdravstvene kartice zaradi uporabe novih osebnih izkaznic ukinjale. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Melinda_Owens 16:18 25.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • pofukanavlada22 06:33 25.oktober 2021.

    koliko mi plačate da prestopim na digitalno?

  • munja 14:06 24.oktober 2021.

    Če ti preteče osebna izkaznica, v banki ne moreš dvignit denarja, če nimaš še kakšnega drugega dokumenta (vozniške ali potnega lista). Tako da vse napisano v članku ne drži.