Slovenija
27 ogledov

Pomembno, da "krvavijo" tudi mladi

Oblasti zatrjujejo, da je vprašanje nujno potrebno zaradi ustreznosti dane krvi. Žurnal24 main
Svetovni dan krvodajalcev. Letos je pozornost z geslom Mlada kri za svet usmerjena na mlade. Rdeči križ opozarja: "Če ne bodo redno hodili na krvodajalske akcije, bomo lahko imeli čez nekaj let resne težave."

"Ob tem dnevu nagovarjamo predvsem mlade, ki so bodoči nosilec oskrbe s krvjo. Če ne bodo redno hodili na krvodajalske akcije, bomo lahko imeli čez nekaj let resne težave," pojasni Boštjan Novak iz strokovne službe Rdečega križa (RK), zakaj je letošnje geslo dneva krvodajalcev Mlada kri za svet.

Plusi krvodajalstva v Sloveniji:
− Krvodajalci imajo brezplačen zdravniški pregled.
− Če vas k darovanju pozove zavod, vam povrnejo še potne stroške, sicer pa dobite tudi malico.
− V službi imate dela prost dan.

Ravno v tem času se v Sloveniji soočamo s pomanjkanjem zalog krvi. Prejšnji teden sta RK in Zavod za transfuzijsko medicino pozvala krvodajalce k večji udeležbi. "Odziv je bil izjemen. V dveh dneh se je prijavilo kar 1452 krvodajalcev."

Potrebe po krvi so približno enake ne glede na letni čas. A Novak dodaja: "Večja težava je poleti, ko gredo ljudje na dopuste, na cestah pa je veliko motoristov in nesreč. Zato se naše sporočilo glasi: preden gremo na dopust, pojdimo dat še kri. To je priložnost, da naredimo nekaj dobrega. Največ, kar lahko damo, je kri, zato je krvodajalstvo tudi največja humanitarna dejavnost − sploh ker traja 365 dni na leto."

V Sloveniji najbolj primanjkuje negativnih krvnih skupin (0 negativne in A negativne skupine). Razlog zato je v nenavadnem razmerju: kar 81 odstotkov Slovencev ima namreč pozitivno krvno skupino, le 19 pa negativno.

Ob tem dnevu moram reči hvala vsem krvodajalcem. Kaj nas žene? Motiv je to, da smo zdrave, da sploh lahko pomagamo. To je priložnost, da naredimo nekaj dobrega.
Boštjan Novak

Razmere po svetu
Letno je darovanih več kot 80 milijonov enot krvi in le 38 odstotkov je zbranih v državah v razvoju, v katerih sicer živi 82 odstotkov svetovnega prebivalstva. Tudi v Sloveniji se priključujemo svetovnemu praznovanju dneva krvodajalcev, ki ga začenjamo 4. junija z dnevom krvodajalstva. Na ta dan leta 1945 smo v Sloveniji odvzeli in konzervirali prve enote krvi. Letos bodo organizirali kar 1182 krvodajalskih akcij.

Mladi si ob tem dnevu za zgled lahko vzamejo številne starejše, ki že več let redno darujejo kri.

Dnevno bi moralo kri darovati med 350 in 400 krvodajalcev. Na leto to pomeni okoli 100.000 ljudi. Lani je kri darovalo 110.000 ljudi.

Danes vam v članku Za več kot 2.000 življenj predstavljamo tudi zgodbo Vinka Čučka, predsednika krvodajalske sekcije Henkel Storitve. V 40 letih je njegova sekcija darovala že več kot 12 tisoč litrov krvi.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.