Slovenija
25 ogledov

Pomisleki glede varnosti

Gaji Lašič, koordinatorici čistilne akcije, nekateri ravnatelji na očitke o neso Žurnal24 main
Čistilna akcija. Mnogi pedagoški delavci so skeptični glede varnosti otrok na njej.

 

Le v ožji okolici šol

Celje.Takšna akcija za šole pomeni veliko odgovornost, zato se bodo akcij lotile le v ožjem delu,” je pojasnila Marjana Kolenko, ravnateljica OŠ Lava, ki je tudi v aktivu celjskih osnovnih šol. “Okolico naše šole bomo čistili že danes, v soboto pa pripravljamo Dan zemlje. Skupina učencev bo šla s spremstvom na pomoč aktivistom v KS Medlog in Lava, kjer bo ustrezno poskrbljeno za varnost,” je dodala. V manjšem obsegu se bodo v akcijo vključile tudi druge celjske OŠ.

Ko smo iz šole poklicali na mestno četrt in vprašali, kje bi se lahko udeležili akcije, so nam povedali, naj si sami izberemo kraj, saj nam oni varnosti ne morejo zagotoviti na nobeni lokaciji,” je pred jutrišnjo čistilno akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu! pojasnila ena izmed učiteljic na mariborski osnovni šoli (OŠ).

Prisilili so jih k sodelovanju
In ker ravnatelji ne morejo zagotoviti popolne varnosti otrok med akcijo, se kar nekaj šol po Sloveniji pobudi ni priključilo. Zato so si že prislužile grajo Gaje Lašič, ene izmed koordinatoric čistilne akcije v Mariboru: “Čiščenja se bo udeležilo 18 osnovnih šol, deset srednjih šol in šest vrtcev. To je nekoliko malo. Ta rezultat je odraz osebnega angažiranja pedagoških delavcev ali vodstev šol.”

Dodala je, da je nezadovoljna s pristojnim ministrstvom, ki po njenem mnenju akcije ni dovolj podprlo: “Že novembra smo želeli pri ministru za šolstvo doseči, da bi se delavna sobota prestavila z 10. na 17. april, a se ministrstvu to očitno ni zdelo pomembno, tako da se zdaj šole vključujejo prostovoljno in je bilo vse veliko težje uskladiti.”

Izbrali varna odlagališča

V tej akciji odgovornost za varnost in zdravje otrok prevzemajo šole.
Ministrstvo za šolstvo

 

Vseh 314 učencev OŠ Borisa Kidriča Maribor se bo akcije udeležilo in čistilo v širši okolici šole. “Izbrali smo mesta, kjer naj ne bi bilo stekla ali igel, zato ne gremo okrog pekarne. Čiščenje je v sklopu letnega načrta in tudi staršem smo poslali obvestila,” je pojasnila Ana Klemenčič, pomočnica ravnatelja. Klemenčičeva bo v soboto nadomeščala pouk, ki ga ne bo v ponedeljek, 26. aprila, čiščenje pa bo potekalo v sklopu tehničnega dne.

Prevelika odgovornost
Marta Otič, ravnateljica OŠ Franceta Prešerna Maribor, ima veliko pomislekov glede varnosti otrok. Šolo bodo s starši in učitelji čistili učenci prostovoljci iz ekološkega krožka. “Na divja odlagališča otrok ne upam poslati, saj ne vedo, kateri odpadki so nevarni, zato se bomo s približno sto otroki akcije udeležili v okolici šole,” je pojasnila Otičeva.

Nekateri ravnatelji pa so zaradi nedavnih dogodkov v Pristanu, ko se je na plavalnem tečaju utopil šestletni deček, še previdnejši. “Ker akcije nimamo v letnem delavnem načrtu, se je ne bomo udeležili, saj ravnatelji odgovornost prevzemamo nase,” pa je dejal Anton Butolen, ravnatelj OŠ Žetale.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.