Slovenija
44 ogledov

Pomoč bo nudil tudi v novi službi

Rezanje torte pri Miru Cerarju S. H. H.
Novi poslanec iz vrst Stranke Mira Cerarja (SMC) bo poklicno prostovoljstvo za štiri leta zamrznil. Vseeno pa bo še naprej pomagal vsem, ki ga bodo potrebovali. Pomoč bo razdajal toliko, kor mu bo čas dopuščal.

Med kandidati, ki so bili na nedeljskih predčasnih volitvah izbrani za nove službe v državnem zboru, jih ima le 14 srednješolsko izobrazbo. Ob tem pa sta dva izmed njih še študenta, dva pa diplomanta in torej tik pred diplomo.

Doktorji, magistri

Naslednja štiri leta pa bo v državnem zboru med drugim zasedalo 13 poslancev z doktorskim nazivom, 15 pa z magistrskim. Večina, kar 69, jih je družboslovcev, ostali pa naravoslovci. Eden med njimi, Franc Breznik, iz vrst drugouvrščene na volitvah Slovenske demokratske stranke (SDS) pa je oboje hkrati: ekonomist in inženir elektrotehnike.

Prostovoljec je in ostaja

Enega najbolj zanimivih poklicev pa zagotovo opravlja novoizvoljeni poslanec Kamal Izidor Shaker, ki prihaja iz Stranke Mira Cerarja (SMC).

32-letni gimnazijski maturant je namreč po poklicu prostovoljec. "Včasih sem sedel na drugi strani in vem, kakšni so občutki, sedaj sedim na nasprotni strani, ko lahko končno sodelujem pri sprejemanju odločitev, ki vplivajo na življenja," pojasnjuje, zakaj se je sploh odločil kandidirati za poslanca. Prostovoljstva oziroma čuta za pomoč soljudem pa ne misli opustiti niti kljub novi službi: "Kolikor mi bo le čas dopuščal, bom še vedno aktiven na tem področju. Prostovoljec si ali pa nisi. Tisti, ki so prostovoljci, imajo občutek, željo za pomoč ostalim že prirojeno, v krvi. Pomoč komurkoli in na kakršenkoli način postane že samoumevna. Jaz na tem področju delujem že vseskozi. Do približno predlani sem bil tudi predsednik Mladinskega sveta Slovenije, prej sem bil aktiven v prostovoljstvu študentskih organizacij. Ko je država sprejela zakonodajo, ki ureja prostovoljstvo, pa sem si še uradno uredil status prostovoljca," opisuje svojo življenjsko pot.

Svoj dosedanji poklic vidi kot življenjsko poslanstvo, zato bo temu sledil tudi v bodoče. Ne glede na to, da so običajno finančni prihodki zelo skromni oziroma prostovoljci tudi sami komaj preživijo, pa Shaker ne vidi ovir za to, da se za tak poklic ne bi mogli odločiti čisto vsi, ki neuspešno iščejo zaposlitev. "Slovenci smo že tako ali tako izjemno nagnjeni k prostovoljstvu oziroma smo radi prostovoljci. Samo pomislite na vse gasilce, ki nas in nam dnevno rešujejo vsemogoče,"  še dodaja Shaker. Tik preden se je odločil, da kandidira za poslanca, je kot prostovoljec sodeloval oziroma pomagal pri urejanju spletnih portalov, družbenih omrežij in podobno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.