Slovenija
17 ogledov

Pomoč delavcem Vegrada

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Delavcem Vegrada, ki že več mesecev niso dobili zasluženih plač, bosta pomagali tudi velenjska občina in stranka Socialnih demokratov.

Pisali smo tudi že o tem, da je Vegrad in njihov sindikat delavce poslal po pakete s hrano na Rdeči križ, v uredništvo Žurnala24 pa je prispelo tudi pismo nesrečnih delavcev, ki imajo šoloobvezne otroke.

Delavcem Vegrada je od srede, 4. avgusta dalje v prostorih Mestne občine Velenje (Titov trg 1, Velenje) na voljo tudi brezplačno pravno svetovanje, na katerega se morajo predhodno naročiti po telefonu na številki 03/ 896-16-20.

Pisarna za brezplačno pravno pomoč pa ima uradne ure ob torkih med 14. in 16. uro, vsako prvo in tretjo sredo v mesecu od 12. do 14. ure, vsako drugo in četrto sredo v mesecu od 15. do 17. ure in vsak četrtek od 8. do 10. ure.

Kot še povedo na občini, bodo razmere skrbno spremljali in v skladu z razpletom dogodkov po potrebi organizirali še druge oblike pomoči.

Ti so prejeli dopis, da jim bosta Mestna občina Velenje (MOV) in stranka Socialnih demokratov pomagali pri nabavi šolskih potrebščin, za kar naj bi poskrbela Rdeči križ in Karitas.

Danes so na MOV pojasnili, da sta župan Srečko Meh in podžupan Bojan Kontič povabila na razgovor predstavnike Vegradovega sindikata z razlogom, da se seznanita z razmerami v tem podjetju.

Takoj zatem je župan sklical Odbor za pomoč občankam in občanom MOV, ki ga je občina ustanovila 7. oktobra lani, v njem pa so poleg sodelavcev MOV tudi predstavniki Centra za socialno delo, Zdravstvenega doma Velenje, Rdečega križa, Karitasa, Društva humoristov, Aktiva delovnih invalidov Premogovnika Velenje, Društva prijateljev mladine, Društva za boj proti raku, Društva Šaleških likovnikov in Festivala Velenje.

Ljudem naproti
"Dogovorili smo se za različne oblike pomoči. Rdeči križ v teh dneh deli pakete prehrane in pralnega praška, razdelili naj bi 220 paketov. 234 delavcem, ki bivajo v Vegradovem samskem domu ali pri zasebnih najemodajalcih, takšnih je še 30, smo priskočili na pomoč s tem, da lahko vsak dan med 15. in 18. uro v velenjski javni kuhinji dobijo topel obrok. Sodelavke Centra za socialno delo v Vegradovem samskem domu pomagajo delavcem pri pisanju vlog za izredne socialne pomoči, do katerih so upravičeni po zakonu o socialnem varstvu in jim delijo zloženke z informacijami o oblikah pomoči, ki so jim na voljo, z vsemi naslovi ter kontakti, ki jim lahko pridejo prav," pojasnjuje Maja Gorjup iz službe za stike z javnostmi MOV.

Prav tako lahko, kot pravijo na MOV, delavci naslovijo na občino vlogo za enkratno izredno denarno pomoč MOV. "To dodeljujemo v skladu s Pravilnikom o pravici do uveljavitve enkratne izredne denarne pomoči. Zbiramo tudi podatke o šoloobveznih otrocih iz družin Vegradovih delavcev, in sicer z namenom, da jim bomo s potrebščinami pomagali ob začetku šolskega leta. Dogovori potekajo tudi z vodstvom Komunalnega podjetja Velenje o odlogu oziroma odpisu plačil (odvisno od tega, ali bodo delavci dobili plače ali ne)," še pojasnjujejo na občini.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.