Slovenija
21 ogledov

Pomoč Elanu v Bruslju

Maratonski stečaj Elana je bil končan po dvajsetih letih. Po dokumentaciji je ob Žurnal24 main
Evropska komisija je začela preiskavo o 20 milijonov evrov vredni pomoči Slovenije podjetju Elan.

Slovenski organi po navedbah komisije menijo, da 20 milijonov evrov vložka v Elan, ki izdeluje smuči, in Elan Marine, ki izdeluje plovila, niso državna pomoč. A komisija ima glede tega pomisleke, zato je začela preiskavo.

"Prepričati se moramo, da kapitalske injekcije Elanu ne dajejo nepoštene gospodarske prednosti," je pojasnil evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia.

V letih 2007 in 2008 sta izdelovalec smuči Elan in proizvajalec plovil Elan Marine zaradi finančnih težav dvakrat prejela sredstva v skupni višini skoraj 20 milijonov evrov. Ukrepi pred njihovo izvedbo niso bili priglašeni komisiji, ki je prejela pritožbo Elanovega tekmeca, češ, da so kapitalske injekcije nedovoljena državna pomoč.

Iz Kapitalske družbe (Kad), ki je večinska lastnica Elana, so sporočili, da so z odločitvijo Evropske komisije seznanjeni. "Postopek se bo dejansko pričel z uradno objavo v Evropskem uradnem listu, ko bomo tudi seznanjeni z vsebino domneve," so poudarili in dodali, da zato v tem trenutku zadeve ne morejo komentirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.