Slovenija
47 ogledov

Pomoč iščejo starejši

Bled Iztok Golob
Zdravje. Večjih težav zaradi vročine ni, pravijo zdravstveni delavci.

“V naši ambulanti opažamo nekaj več obiska,” pravi Milan Žnidaršič iz ambulante splošne nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana. Več je predvsem starejših, “ki jim hitreje kot sicer postane slabo”. Dela pa je manj kot prejšnja leta, ocenjuje Žnidaršič: “Ljudje so postali previdnejši, bolj ozaveščeni.”

Prihajajo pa Italijani

Večjo ozaveščenost starejših in kroničnih bolnikov opažajo tudi v ZD Koper, kjer zaradi vročine nimajo večjega obiska, pravi Ljubica Kolander Bizjak, strokovna vodja. Kot dodaja, pa prihaja vse več Italijanov, ki letujejo na Hrvaškem in pridejo v Slovenijo zaradi evropske zdravstvene kartice.

Nekaj več težav z vročino imajo v Domu upokojencev Nova Gorica, kjer komaj čakajo konec tedna, ko so napovedane ohladitve, pravi tamkajšnji direktor Bojan Stante: “Žal imamo starejši objekt, klimatizirani so samo hodniki.” Večina oskrbovancev po njegovih besedah bolje prenaša vročino kot mraz, in kot pravijo, jim sploh ni tako vroče. Zaposleni sicer zvečer in zjutraj prezračujejo sobe, čez dan pa skrbijo, da so rolete spuščene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.