Slovenija
20 ogledov

Pomoč le enkrat na teden

Tako je videti, ko pomoč v hrani na paletah pripeljejo na Rdeči križ v Laškem. N Žurnal24 main
Rdeči križ. Zaradi okrnjenih javnih del bodo ostali brez dragocene pomoči.

“Doslej smo imeli prek javnih del zaposlene štiri ljudi, od novega leta smo brez, saj na razpisu Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ) nismo bili uspešni. Da bi zadostili pogojem, nam je zmanjkalo deset točk,” je razočaran Igor Poljanšek, sekretar Območnega združenja Rdečega križa (OZRK) Celje.

Postopek izbora še ni končan
Vlog. Kot so nam sporočili z ZRSZ, je na javni razpis za letos prispelo 2.478 vlog. “Postopek izbora še ni končan. Trenutno je izbranih 897 vlog za vključitev 2.001 človeka, načrtujemo pa, da bomo v izbrane programe skupaj vključili 2.600 ljudi,” pojasnjuje Mojca Ulaga. Kot navaja, so do zdaj v območni službi Celje izbrali 47 programov javnih del, v Velenju 127 in Mariboru 131. Izvajalci del so neprofitni delodajalci, večinoma nevladne organizacije, šole, vrtci, centri za socialno delo in drugi.

Le še med uradnimi urami
“Verjetno bo kdo začudeno obstal pred zaprtimi vrati skladišča. S prostovoljci bomo hrano in drugo pomoč zdaj delili le enkrat na teden, v času uradnih ur in nič več non-stop,” napoveduje Poljanšek, ki je lani zaznal za tretjino več prosilcev in tudi dela. “Največ pomoči smo razdelili na račun Gradisa in Vegrada, kjer so ljudje ostali brez dela,” pove. Razočarani so tudi v Laškem, kjer so ostali brez dveh delavk, na vrata pa vsak dan trka več ljudi. “Naši prostovoljci opravijo več kot 14.500 ur prostovoljnega dela na leto. Obseg dela, ki ga imamo, presega meje zmožnega, razumnega in dopustnega,” pravi sekretar OZRK Laško Vlado Marot, ki se je na odločbo ZRSZ pritožil in na odgovor še čaka. Laška in radeška občina sta sicer iz programa javnih del izpadli v celoti.

Začudeni na občini
“Tudi nam je bila ta oblika zaposlitve neprecenljiva, saj smo samo lani razdelili sto ton hrane, sicer pa skrbimo za kar 45 tisoč ljudi v vseh treh šaleških občinah,” pove Jože Kožar, predsednik OZRK Velenje, ki prav tako še ne ve, ali bodo še lahko koristili javna dela ali ne. “Od 15 vlog, kolikor smo jih oddali, smo dobili odobreni le dve. Eno za urejanje okolja in drugo za projekt Pika, ki je novost. Zato bomo naredili podrobno analizo, da bomo ugotovili, čemu nam niso odobrili več del, in nato ukrepali,” pove Andreja Katič, direktorica občinske uprave Mestne občine Velenje.

143 pritožb vlagateljev so doslej prejeli na ZRSZ zaradi izpada iz programov javnih del v celotni Sloveniji.

Bistveno manj denarja
Kot pojasnjuje Mojca Ulaga, skrbnica programa javnih del na ZRSZ, je bilo letos za javna dela predvidenega bistveno manj denarja, kot je prispelo vlog, ki so izpolnjevale pogoje za izbor. “Letos je bilo za izvajanje vseh programov javnih del v proračunu predvidenih slabih 17 milijonov, lani pa dobrih 37 milijonov evrov,” pove Ulagova. Poudari pa, da ravno za nevladne organizacije pripravljajo program subvencioniranih zaposlitev. “Ta bo ljudem, ki so se morali zaradi izpada iz programa konec leta prijaviti nazaj v evidenco brezposelnih, omogočil nove zaposlitvene možnosti,” še pove Ulagova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.