Slovenija
123 ogledov

Pomoč na domu (pre)draga

invalid N. N.
Število potreb po socialnovarstveni pomoči na domu iz leta v leto narašča, prav tako po dostavi toplega obroka.

“Uporabniki socialnovarstvene pomoči na domu plačujejo eno od najvišjih cen med mestnimi občinami, zato si je marsikdo ne bo mogel več privoščiti,” je prepričana Nežka Ivanetič, svetnica Desusa in direktorica novomeške enote Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Ura pomoči na domu uporabnika v mestni občini stane 5,50 evra na delavnik, na praznični dan pa sedem evrov.

Drugje je ceneje

Povprečna cena v Sloveniji je 4,40 evra na uro na delovni dan, medtem ko po podatkih, ki jih je zbrala Ivanetičeva, pomoč na domu v Ljubljani stane 3,60, v Celju 4,10, v Mariboru pa 4,50 evra. Med mestnimi občinami je cena nekoliko višja od novomeške le v Murski Soboti in na Ptuju, nižja pa še v Kranju, Novi Gorici in Kopru.

Novomeška občina ima pogodbo za pomoč na domu sklenjeno z Domom starejših občanov (DSO) Novo mesto, ki predlaga ceno, potrjuje pa jo župan. Po zakonu mora občina prispevati najmanj 50 odstotkov subvencije k ceni. “Nekatere, na primer ljubljanska, prispevajo tudi 80 odstotkov. Lanska subvencija novomeške občine je bila 69 odstotkov cene, letošnja pa je 70-odstotna,” nam je povedala Mateja Jerič, vodja urada za kulturo, zdravstvo in socialo.

Še druge možnosti

Na občini bodo, kot je dejala Jeričeva, proučili možnosti, kako ceno za uporabnika znižati. “Župan se bo poskušal z DSO dogovoriti za nižjo ceno, obstaja pa tudi možnost zvišanja sofinanciranja občine, a za to bi bilo potrebnega več proračunskega denarja,” je pojasnila. Še vedno pa jim, kot je dodala, ostaja možnost podelitve koncesije ali ustanovitve zavoda, ki bi se ukvarjal s to dejavnostjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.