Slovenija
23 ogledov

Pomoč namesto žura

šolarka Boštjan Tacol
Prostovoljci. Največ bi jih delalo z otroki in pri okoljevarstvenih projektih.

Za druge. “Zdaj je tak čas, ko pridejo k nam tudi zanimive ponudbe, da bi kdo namesto praznovanja novega leta šel komu pomagat,” je za Žurnal povedala Tereza Novak, direktorica Slovenske filantropije.

Kot je dejala, je zanimanja za prostovoljstvo vedno več, največ med mladimi. “Populacija, ki je v službi, se javlja manj, le za bolj specifična dela,” je opazila in dodala, da je vedno več interesentov za prostovoljsko delo tudi med brezposelnimi.

Prostovoljci si po njenih besedah najbolj želijo delati z otroki in starejšimi, vse bolj pa bi jih potrebovali tudi za informiranje migrantskih delavcev o njihovih pravicah, raznos stvari pri humanitarnih organizacijah in asistenco invalidom.

“Bila je priložnost”

Duši Kumer je prostovoljka že devet let. Enkrat na teden se dobiva s pacientko psihiatrične klinike, z njo obiskuje kulturne prireditve, gre na sprehod ali pijačo. Poleg tega pomaga migrantskemu dečku pri učenju. Kot je razložila, si je pri 15 letih želela postati psihiatrinja, vendar jo je od tega odvrnila dolgotrajnost študija. “Potem ko so se v prvem letniku na fakulteto prišle predstavljat različne organizacije – psihiatrična klinika prvič –, sem se počutila pozvano, da je to pač priložnost, da se srečam s tistim, kar me je zanimalo toliko let,” je dejala. Izkušnje iz prostovoljstva so ji, kot je poudarila, pomagale tudi pri prvi zaposlitvi.

Referenca za službo

To vsekakor je neka referenca. Večina naših prostovoljcev, ki gredo na daljše prostovoljno delo v tujino, tam najde tudi delo. Veliko pa jih je tudi takih, ki ob vrnitvi domov izkoristijo izkušnje, da najdejo novo zaposlitev v Sloveniji,” meni Urban Presker iz Voluntariata, zavoda za mednarodno prostovoljno delo.

Njihova organizacija organizira mednarodne projekte tako v Sloveniji kot tujini. Letos so prostovoljci nabirali sol v solinah in pomagali pri urejanju pravljične poti v Kostanjevici na Krki, po svetu pa lahko pomagajo pri obnovi šol, obšolskih dejavnostih ali delu z odvisniki v komunah. A kot je dejal Presker, je največ zanimanja za okoljevarstvene projekte in delo z ranljivimi skupinami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.