Slovenija
13 ogledov

"Pomoč Portugalski je pomoč evru"

Pahor uspehu na referendumu o pokojninski reformi ne pripisuje praktično nobene Žurnal24 main
"Ko pomagamo Grčiji, pomagamo sebi," je dejal predsednik vlade in dodal, da bo Slovenija v resnih težavah, če bi prišlo do večjih težav v območju evra. Poslanci so sprejeli proračunske akte za 2011 in 2012.

Sloveniji sicer po njegovih besedah nihče ne pripisuje, da bi bila na robu, kaj šele čez rob tveganja. "Očitno je, da se v območju evra in EU dogaja nekaj, kar je brez presedana. Brez presedana zato, ker imamo opravka z bankrotom držav," je izpostavil.

Obravnavane rešitve gredo v pravo smer. Če bo proračun sprejet, Slovenija ostaja znotraj tiste skupine držav, ki lahko s pogumom gledajo v prihodnost kljub velikanskim težavam, ki čakajo EU.
Borut Pahor

Po Grčiji namreč očitno utegneta biti naslednja dva problema Portugalska in Irska, pri čemer pa po Pahorjevi oceni ni nujno, da se bo tukaj vrsta zaustavila. Slovenija bo morala sprejeti odločitev, kakšne bodo posledice sodelovanja v mehanizmu, s katerim bo samodejno dajala poroštva za ti dve in morda preostale države. Premier se bo na prihajajočem vrhunskem srečanju EU-ZDA in vrhu Nata o tem konec tedna pogovarjal v Lizboni.

Pahor dodaja, da z morebitno pomočjo Irski in Portugalski pomagamo valuti, s katero upravljamo tudi mi. Brez te valute "neke prave alternative razen vrnitve na tolar, kar bi nas kot majhno in ranljivo ekonomijo, ki se šele pobira iz krize, spravilo v zelo ranljiv položaj, nimamo".

Koliko naj bi znašala pomoč Irski in Portugalski, še ni mogoče napovedati. Portugalska naj bi že pripravljala formalno prošnjo za pomoč, medtem ko Irska še okleva.

"Želimo ostati v nemško-francoskem klubu"
Premierjeva želja je, da bi Slovenija z železno fiskalno disciplino in sprejemom pokojninske reforme ostala v tako imenovanem nemško-francoskem klubu, da bi pomagala državam, ki so zašle v krizo s sodelovanjem v avtomatskem mehanizmu, in da bi to ljudje v državi razumeli ne le kot altruistično dejanje, ampak tudi kot sebično ravnanje, če jim je to bližje.

S 46 glasovi za in 36 proti so poslanci sprejeli predlog splošnega dela proračuna za leto 2011.

"Če bo namreč ostal evro, bomo imeli tudi mi potrebne finančne moči za okrevanje. Ne znam si predstavljati Slovenije zunaj območja evra. Ne znam si predstavljati kakšnih širših kriz v območju evra," je poudaril. Če evro zaide v težave, bo v težavah tudi Slovenija. Pahor sicer meni, da so težave evra rešljive.

"Primanjkljaj v mejah finančne discipline"
Po besedah premierja je slovenski primanjkljaj, zlasti če bo sprejet rebalans proračuna, v mejah finančne discipline in daleč pod povprečjem EU. Izvaja pa se tudi pokojninska reforma. "Mi imamo za zdaj vse performanse, zaradi katerih smo na strani držav, ki niso v tveganju," je poudaril.

Pahor je sicer danes, ker se mu zdi pomembno, da obstaja širše politično razumevanje za hitre in pogosto zelo težke odločitve, dal navodilo ustreznim vladnim službam, da imajo tudi poslanci iz opozicije absolutno vse informacije in analize, ki so zaupne narave, v svojih rokah takoj, ko bodo te pripravljene za odločitve, ki jih bo treba hitro sprejemati.

Nasprotniki: izrazito nevarčevalen proračun
Proračunu nasprotujejo tako v SDS kot SLS. Žerjav je dejal, da sta proračuna nerealna in izrazito nevarčevalna. Po besedah Rada Likarja iz SDS proračuna "ne upoštevata gospodarskega in socialnega položaja v Sloveniji".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.