Slovenija
20 ogledov

Pomoč socialno šibkim

Po besedah Igorja Lukšiča se je vlada odločila, da tri milijone evrov pristopnin Žurnal24 main
Poslanke in poslanci Državnega zbora (DZ) bodo nadaljevali izredno sejo, na kateri bodo po nujnem postopku sprejemali zakone, s katerimi namerava vlada omiliti vpliv inflacije na socialno šibke.

DZ bo sprejel zakon o varstvenem dodatku, novelo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ter novelo zakona o dohodnini.

Vlada s predlogom novele zakona o dohodnini predlaga uvedbo dodatne splošne olajšave za zavezance, katerih skupni letni prihodki ne presegajo 9000 evrov. Namen predlaganih sprememb je izboljšati materialni položaj tistih, ki jih je zadnji dvig cen najbolj prizadel. Dodatna olajšava je predvidena v dveh višinah: za zavezance z do 6800 evri letnih dohodkov v višini 2000 evrov na leto, za zavezance z dohodki med 6801 in 9000 evri pa v višini 1000 evrov na leto. Po podatkih o dohodnini za leto 2006 gre za skupaj 205.000 zavezancev.

Predlagana novela zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih predvideva, da bi vsem upravičencem zvišali otroški dodatek za 8,4 odstotka. Zaradi zadnjih podražitev življenjskih potrebščin želi vlada izboljšati finančni položaj družin in zmanjšati morebitno tveganje za povečanje revščine ter socialno izključenost otrok. Višina otroškega dodatka se nominalno povišuje za 8,4 odstotka za vse upravičence, ki jih je približno 400.000.

Po besedah Vilija Rezmana Desus od novele predloga o socialnih transferjih ne odstopa.  © dz-rs.si

 
NSi: Finančni učinki vladnih ukrepov gredo v dobro državljanov
Otroški dodatki se v januarju usklajujejo za 3,6 odstotka, s predlaganimi ukrepi pa naj bi se zvišali za 8,4 odstotka, zatrjujejo v  stranki Nova Slovenija (NSi) v odzivu na izjavo nepovezanih poslancev. Ti menijo, da so vladni ukrepi metanje peska v oči. Predlagani protinflacijski zakoni gredo v dobro državljanov za okoli 80 milijonov evrov na letni ravni, še trdijo v NSi.

Kot pojasnjuje vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat , bo družina s tremi otroki, ki se s svojimi dohodki uvršča v najnižji dohodninski razred, za januar na primer dobila 322 evrov otroškega dodatka. Po sprejetju zakona naj bi se ji ta povečal še za 8,4 odstotka, kar pomeni, da bodo dobili 349 evrov. To je skoraj toliko, kot znaša neto minimalna plača, še poudarja Horvat.

Horvat dodaja, da se bodo februarja varstveni dodatek in še nekateri prejemki za upokojence uskladili tudi s pokojninami.

Rezman: Ne odstopamo od svojega predloga
Poslanec DeSUS Vili Rezman je dejal, da podpirajo vse socialne zakone, ki jih je predlagala vlada in jih bo obravnaval državni zbor. Poudaril pa je, da vsi ti zakoni za upokojence ne pomenijo tako pomembnih sprememb kot novela zakona o socialnih transferjih, ki so jo predlagali sami v letu 2007.

"Zdaj predlaganih popravkov v socialnih zakonih je komaj za eno desetino tistega, kar smo predlagali mi ," je še poudaril Rezman. S temi zakoni bodo po njegovih besedah še najmanj pridobili upokojenci, saj drugim socialnim slojem, če primerjamo kumulativne zneske, zagotavljajo desetkrat več sredstev kot pa znaša varstveni dodatek za upokojence.

"Zato od svojega predloga novele zakona o socialnih transferjih ne odstopamo, kot nekateri morda pričakujejo," je še dejal in opozoril na besede vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka , da bodo predlagano novelo zakona o socialnih transferjih obravnavali januarja letos.
 
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.