Slovenija
54473 ogledov

Pomoč vlade: Preverite, če tudi vam pripada 200 evrov

denar bankovci Profimedia
Za socialno ogrožene in invalide energetski draginjski dodatek v višini 200 evrov, v primeru veččlanske družine se pomoč sešteva.

Kot je po današnji seji vlade sporočil minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec, so člani vlade potrdili dva seta ukrepov: za pomoč družinam in podjetjem v boju proti draginji.

Pomoč ogroženim državljanom

Luka Mesec | Avtor: Flickr Flickr
Prvi paket je namenjen najbolj ogroženim državljanom - invalidom in socialno ogroženim gospodinjstvom, v katerih živijo upravičenci do denarne socialne pomoči in varstvenih dodatkov. "Za razliko od prejšnje vlade bomo pomoč targetirali in jo namenili tistim, ki jo najbolj potrebujejo," je dodal Mesec.

Samski upravičenci bodo na račun prejeli 200 evrov pomoči, pri veččlanskih družinah pa se bo pomoč seštevala. Če sta upravičenca dva, bosta prejela 314 evrov pomoči, če imata še otroka, pa bosta prejela še dodatnih 118 evrov. 

Pomoč bo prejelo skupno 54 tisoč prejemnikov denarne socialne pomoči. Mesec je ob tem spomnil, da so nekateri upravičenci tudi zaposleni, ali pa gre za gospodinjstva, kjer je zaposlen le en starš. Prejemnikov varstvenega dodatka pa je še okrog 9 tisoč državljanov.

Pomagali bodo tudi invalidom, ki so upravičeni do invalidskega nadomestila, teh je približno 7400. Vsak bo prejel 200 evrov, ta pomoč se ne izključuje z zgornjim pogojem o upravičenosti do denarne socialne pomoči, zato bodo nekateri prejeli oba dodatka.

Kontaktirali bodo tudi tiste, ki so do pomoči upravičeni, pa je ne prejemajo

Pomoč bodo delili od 1. novembra do 3. marca. V sistem bodo povabili tudi vse tiste, ki so do dodatkov upravičeni, pa jih še ne prejemajo, je pojasnil Mesec. Po njegovih besedah gre predvsem za ženske, stare več kot 65 let, ki sploh ne vedo, da jim nadomestilo pripada.

"To pomoč bomo uporabili kot vabilo, da jih povabimo v sistem pomoči, da prejmejo pomoč na redni bazi in si materialno opomorejo," je poudaril.

Za dodatke državljenom bodo predvidoma porabili 41 milijonov evrov. Dodatki naj bi bili izplačani na enak način kot socialne pomoči.

Pomoč tudi za podjetja

Drugi sklop pomoči pa je namenjen podjetjem, ki so se jim cene energentov glede na lani najmanj podvojile. Tem bo vlada sofinancirala vsaj 30 % upravičenih stroškov zvišanj cen elektrike in plina. Mala in srednja podjetja bodo upravičena do največ 500 tisoč evrov, velika pa do dva milijona evrov. Skupno bodo za ukrep namenili 40 milijonov evrov, vlogo bodo podjetniki lahko oddali do sredine novembra na agencijo Spirit, kamor bodo morali predložiti tudi račune za lansko in prvo letošnje polletje.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 32
  • rd2dmk2 14:33 19.avgust 2022.

    a veste kaj namen je dober. prejemnik socilane pomoči naj bi dobil dodatek. namen je pravi. samo.. se ve da na rdeči križ hodijo po paket oblačil osebki, ki imajo.. kaj imajo.. trgovine z oblačili. konc neham naštevat anomalije. in ...prikaži več dokler bo(mo) vsi podpirali te anomalije bodo te rasle. je pa takole, kaj se zgodi z nekom, ki prijavi barabo. je nagrajen ? ne okolica ga črti. glej ovaduha.. dragi moji, če hočemo imet poštenje je treba tud poštenje nagrajevat. ne pa kdor utaji davek je robin hood.

  • nezemljan 09:23 19.avgust 2022.

    ... večina prejemnikov verjetno na žalost ne zna niti slovenskega jezika, ni delala v življenju in niti nima namena ... za te je slovenija dobitek glavne nagrade na "jack potu", ostali pridni delavci se pa obrišitr pod nosom ... kdor ...prikaži večr je več kot leto dni v sloveniji, ne dela, ni opravil brezplačnih tečajev slovenskega jezika in nima za slednjega opravljenega izpita, temu ne pripada nič ...

  • bobubob 19:06 18.avgust 2022.

    Srednji sloj izginja, prav tako višji, ampak ta v tujino. Ostane volilna baza, krmljena s sveže tiskanim denarjem. Juga, tu smo!