Slovenija
20 ogledov

Pomoč za sto tisoč mladih brez služb

Zavod za zaposlovanje Benjamin Kovač
Program, ki naj bi spodbudil zaposlovanje mladih čaka, da ga potrdijo na vladi.

"Program Jamstvo za mlade je v medresorskem usklajevanju. Pričakujemo, da ga bodo v kratkem obravnavali na vladi," so skopo odgovorili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Gre za spekter ukrepov, ki naj bi mlade do 29. leta na trgu dela naredili konkurenčnejše, program pa naj bi začeli izvajati z novim letom, a s sprejemom na vladi zamuja. Potrditi ga mora tudi Evropska komisija. V ta namen je sicer predvidenih 153 milijonov evrov v prihodnjih dveh letih, zajel pa naj bi 112 tisoč mladih.

Intenzivno z mladimi

Stopnja registrirane brezposelnosti mladih do 24. leta znaša 27,3 odstotka, tistih med 25. in 29. letom pa 17,2 odstotka. A prav v zadnji kategoriji je bila rast brezposelnosti v zadnjih petih letih skoraj 70-odstotna. Še prav posebno skrb vzbujajoče so razmere v vzhodnem delu države. "Z uveljavitvijo programa bomo z mladimi, ki bodo na novo prihajali na zavod, delali še intenzivneje, zaradi česar naj bi zaposlili tudi nove svetovalce, dosedanje pa bomo dodatno usposabljali," je napovedala Barbara Gogala iz Zavoda RS za zaposlovanje. Mladi bodo imeli priložnost za pridobivanje prvih delovnih izkušenj, dodatnih znanj za trg dela in nekaj spodbud za zaposlovanje.

"Naj ne ciljajo delodajalcev"

"Mladi glede na stanje na trgu dela resnično potrebujejo dodatne spodbude pri zaposlovanju," je ocenil Gorazd Prah, ki skrbi za razvoj projektov pri spletnem portalu Mojedelo.com. "Posebej je pomembno, da predvideni ukrepi ne ciljajo le na neposredne finančne spodbude delodajalcem, ampak poskušajo mlade opremiti s kariernimi in podjetniškimi veščinami, s čimer se dolgoročno izboljšuje njihova zaposljivost."

Družboslovcev je preveč

V kadrovski agenciji Adecco so izpostavili, da je težava pri zaposlovanju mladih tudi njihova neprilagodljivost. "Na trgu dela ostaja vrzel med številom družboslovcev in številom razpoložljivih delovnih mest. Diplomantom teh smeri zato svetujemo, da so aktivni in prilagodljivi. Med bolj iskanimi pa so izurjeni tehnični kadri in operaterji, finančniki, prodajni predstavniki, po možnosti z mednarodnimi izkušnjami," je pojasnila Ksenija Štrekelj z omenjene agencije.

 
Komentarjev 2
  • mirko 17:57 12.januar 2014.

    Najhujše še le pride. Brezposelnost se bo v letošnjem letu krepko dvignila nad 160.000. Seveda to je po statistiki RS, v resnici je brezposelnost že danes na tem nivoju, saj v evidencah o brezposelnih ni zajetih cirka od 30.000 - ...prikaži več - 40.000 ljudi, ki so tudi brezposelni, ampak delajo na črno in se preživljajo iz dneva v dan. Torej do konca letošnjega leta bo v resnici na cesti okrog 200.000 ljudi. Zelo zelo kruto bo, samo ljudje se še tega ne zavedajo. Za to vlado je važno da se ohranjajo privilegiji elite v tej državi, katera ima dejansko oblast v rokah. Kdor jim je pa preveč nevaren ga pa s pomočjo pravosodja hitro eliminirajo-odstranijo.

  • Kranjica 14:47 12.januar 2014.

    Žal vlada z A.Bratušek na čelu trenutno nima časa, da bi se ukvarjala s problematiko nezaposlenih mladih, ker se ukvarja sama s sabo oz. z novo koalicijsko pogodbo. Glavni namen te pa je , obdržati stranke skupaj, da se vlada ...prikaži več ne bi slučajno sesula.