Slovenija
16 ogledov

Pomoč za vsaj 220 otrok

Nakupovanje šolskih potrebščin. Suzana Kos
Učbeniki. Letos pričakujejo enak val povpraševanja po pomoči za nakup šolskih potrebščin, sredstev pa je manj.

Ne pričakujemo, da bo letos kaj manj povpraševanja po pomoči pri nakupu šolskih potrebščin kot lani, ko smo po stečaju Preventa prvič doživeli takšen večji val,” nam je povedal Gregor Vidic, generalni tajnik Škofijske karitas Novo mesto.

Glede na to, kar se dogaja z gospodarstvom v Beli krajini in tudi drugod, bo povpraševanja kvečjemu več, je dejal Vidic in dodal: “Skrbi pa nas, ker imamo sredstev za tovrstno pomoč manj.”

Na Karitas, Rdeči križ

Če ste med tistimi starši, ki menite, da nakupa potrebščin ne boste zmogli, se lahko za pomoč obrnete na Karitas ali Rdeči križ (RK). “Priporočam, da se starši oglasijo kar pri svojih župnikih, lahko pa tudi na Škofijski karitas,” je svetoval Vidic.

Pomoč bodo delili tudi v novomeškem humanitarnem centru RK, kjer so sicer že predvideli, koliko bo letos takšnih, ki jim bodo namenili pomoč.

Gre za sto otrok iz prve triade, 80 otrok iz druge triade in 40 dijakov iz srednjih šol. To so otroci iz družin, ki pri nas redno prejemajo pomoč v obliki prehrambnih paketov, kar pomeni, da je njihov dohodek pod 250 evri na družinskega člana,” je povedala Barbara Ozimek, sekretarka Območnega združenja (OZ) RK Novo mesto. Da bodo pomoč v obliki vrednostnih bonov razdelili po 40 oziroma 60 evrov na učenca oziroma dijaka, potrebujejo dobrih 11 tisoč evrov.

Metlika že, Črnomelj čaka

RK Metlika bo avgusta akcijo Šolar izvedel že šesto leto zapored. “Namen akcije je pomagati pri nakupu šolskih potrebščin za otroke iz socialno ogroženih družin v Občini Metlika, za kar bomo namenili tri tisoč evrov, v akcijo pa bo vključenih 60 otrok oziroma družin,” je povedala Zalka Klemenčič, sekretarka OZRK Metlika.

Ker na črnomaljskem OZRK več dni zapored nismo mogli dobiti nikogar, nam je Mojca Čemas Stjepanovič pojasnila, da podobno akcijo kot metliški pripravlja tudi njihov RK. “Na občino smo prejeli vlogo z odobritev potrebnih sredstev, a moramo vir, od koder jih bomo vzeli, še najti,” je povedala Čemas Stjepanovičeva.

Če lahko, pomagajte

Donacije tudi osebno. Na OZRK Novo mesto vsa podjetja in posameznike naprošajo, naj darujejo za šolske potrebščine, ki jih bodo razdelili osnovnošolcem in dijakom iz družin v stiski. “Vsem, ki bi radi osebno podarili vrednostni bon otrokom iz socialno šibkih družin, jim to lahko omogočimo,” je dejala Barbara Ozimek, sekretarka OZRK.

Donacije sicer zbirajo na transakcijskem računu 03150-1000011881, sklic 00-903005, s pripisom Sklad za pomoč ljudem v stiski. Pomoč v ta namen lahko nakažete tudi na transakcijski račun Škofijske karitas Novo mesto: 02970-0256347885, s pripisom Za šolske potrebščine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.