Slovenija
533 ogledov

Pompeji: zadnji trenutki pred izbruhom vulkana

Pompeji pred izbruhov vezuva. Facebook
Natanko 1933 let po izbruhu vulkana Vezuv, ki je popolnoma uničil mesto Pompeji v Italiji, boste lahko prek Twitterja spremljali zadnje trenutke pred izbruhom vulkana in stanje po tem uničujočem dogodku.

Rekonstrukcija dogodkov iz minute v minuto je opravljena s pomočjo spominov rimskega učenjaka in admirala Gaiusa Pliniusa Secundusa (bolj znanega pod imenom Plinij starejši), ki je takrat ukazal in nadzoroval evakuacijo mesta. V prirodoslovnem muzeju v Denverju so se odločili, da bodo tokrat v sklopu razstave z naslovom Dan v Pompejih, ki bo odprta 14. septembra, oživili njegov duh s pomočjo Twitterja.

Na njem so tako oblikovali račun @Elder_Pliny, prek katerega boste lahko spremljali dogodke, ki so se odvijali pred 1933 leti, poroča NBC News.

Duh Plinija starejšega je tako 22. avgusta že tvitnil, da so se zjutraj tla v Pompejih močno stresla. Njegove naslednje tvite lahko spremljate danes od četrte ure popoldne dalje. Za Gaiusa Pliniusa Secundusa se sicer takratni dan ni končal srečno. Njegove spomine na takratne dogodke je v pismih Tacitusu opisal njegov nečak Plinij mlajši.

Pompeje je leta 79 uničil izbruh Vezuva. Mesto je danes deloma izkopano in je ena največjih turističnih znamenitosti Italije. Po izbruhu vulkana je bilo mesto pod vulkanskim pepelom skrito vse do leta 1748, ko ga je nehote odkril kmet, ki je s plugom zadel ob bronast predmet.

Komentarjev 1
  • Bizgec 09:20 24.avgust 2012.

    Pliny the Elder = Plinij Starejsi. Kako ste lahko tako nesposobni? A si znate zavezat cevlje?