Slovenija
30 ogledov

Pomurju in Lendavi pomembno priznanje

pomurje Žurnal24 main
Financial Times je Pomurju in občini Lendava na mednarodnem natečaju Evropska mesta in regije prihodnosti 2014-2015 podelil prestižno priznanje kot atraktivnima lokacijama za tuje neposredne naložbe in konkurenčnost regije.

Pomurje se je uvrstilo na tretje mesto po strategiji privabljanja tujih naložb in na sedmo mesto po konkurenčnosti regije v Južni Evropi, občino Lendava pa so uvrstili na šesto mesto med mikro mesti Evrope in na deseto med vsemi mesti v Južni Evropi.

Občina Lendava in Regionalna razvojna agencija (RRA) Mura, ki v Pomurje tuje vlagatelje vabi že deset let, v prestižni nagradi vidita priznanje za promocijo regije in pristop k privabljanju tujih vlagateljev ter pričakujeta dvig prepoznavnosti pokrajine in občine v širšem evropskem prostoru.
Kot je povedal župan občine Lendava Anton Balažek, so zadnjih pet let intenzivno privabljali tuje vlagatelje, pripravili vlagateljsko mapo ter lastniško in infrastrukturno urejali lokacije v industrijski coni in drugih za vlagatelje zanimivih mestih.

Odločilen korak pri privabljanju tujih investitorjev je bila po županovih besedah vlagateljska konferenca avgusta lani. Med njihovimi prednostmi, ki so ključne za privabljanje tujega kapitala, pa je naštel še strateško lego ob avtocesti, ugodno ceno zemljišč s pripadajočo infrastrukturo, ugodno ceno plina, ki ga zagotavlja Petrol, možnost uporabe geotermalnih virov za zelene tehnologije, pa tudi podporo občine, RRA Mura in drugih, ki pomagajo pri urejanju postopkov.

Tujih podjetij vedno več

Splošna prepoznavnost Pomurja kot regije je po besedah namestnika direktorja RRA Mura Franca Gönca pomembna tudi za prepoznavnost vseh v Pomurju delujočih gospodarskih subjektov. Od leta 2004 se je sicer število podjetij v mešani ali tuji lasti tam vidno povečalo.

Po podatkih iz leta 2012 je v Pomurju 258 podjetij v mešani in tuji lasti, ki zaposlujejo 5640 ljudi in ustvarijo več kot 690 milijonov evrov prometa. Od leta 2010 se je število tujih vlagateljev povečalo za dobrih 11 odstotkov, štirje vlagatelji v Pomurju pa so dobili nagrade za najboljše tuje investitorje leta v Sloveniji.

Prijavilo se je 468 mest

Medijska hiša Financal Times oziroma njeni strokovni reviji FDI Magazine in FDI Inteligence, specializirani za neposredna tuja vlaganja in zbiranje informacij o konkurenčnosti posameznih držav in regij na globalni ravni, sta razpisali tudi natečaj za izbor evropskih mest in regij prihodnosti za leti 2014 in 2015 ter na njem zaznali uspešne naložbe v Pomurju. Natečaj sicer poteka od leta 2004.

Konkurenčnost mest in regij merijo na podlagi podatkov revije FDI Inteligence. Prijavilo se je 468 mest in regij, med drugim so ocenjevali gospodarski potencial, človeške vire, kakovost življenja, stroškovno učinkovitost, infrastrukturo in poslovno okolje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.