Slovenija
40 ogledov

Ponaredili za pol milijona računov

S kreativnim računovodstvom si je peterica zaslužila ovadbo. (Foto: Istock) Žurnal24 main
Novomeški kriminalisti so zaradi izdajanja in prejemanja lažnih računov za storitve, ki niso bile opravljene, ovadili pet osumljencev.

Osebe, stare 35, 44, 46, 51 in 53 let, so osumljene pranja denarja, ponarejanja in uničevanja poslovnih listin in zatajevanja finančnih obveznosti. V zadnjem primeru so štirje osumljenci kot odgovorne osebe treh gospodarskih družb in kot samostojni podjetnik izdali oziroma prejeli lažne račune za storitve, ki niso bile opravljene.

Računov za več kot pol milijona
Račune v višini 511.812 evrov so izdali gospodarski družbi in samostojnemu podjetniku iz območja Novega mesta, ki sta fiktivne stroške neupravičeno knjižila v poslovne knjige in plačala račune. Fiktivne račune so upoštevali tudi pri obračunu DDV in si neupravičeno odbili za 93.575 evrov vstopnega DDV. Zaradi uporabljenih omenjenih lažnih poslovnih listin so novomeški kriminalisti podali tudi kazenske ovadbe zaradi 23 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Zaradi kaznivega pranja denarja so kriminalisti ovadili 51-letnega osumljenca in 44-letno osumljenko, ki sta v letih 2005 in 2006 iz računa družbe dvignila 665 tisoč evrov. Zaradi izvršenih kaznivih dejanj zatajitev finančnih obveznosti znesek opranega denarja znaša preko 155 tisoč evrov, so sporočili z novomeške policijske uprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.