Slovenija
6944 ogledov

Ponarejali potrdila o vpisu, ovadili kar okrog 600 ljudi

ljubljana24.06.08....maja trefalt...studentski servis...studentsko delo....foto:
1/2
Anže Petkovšek
Policija je podala okrog 600 ovadb zaradi uporabljanja ponarejenih potrdil o vpisu na fakultete ali srednje šole.

Po poročanju portala Siol.net naj bi večina ljudi ponarejena potrdila uporabila za delo prek študentskega servisa, nekateri tudi za študentske ugodnosti. Na MIZŠ obljubljajo elektronska potrdila.

Kot je za portal pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave Ljubljana Nataša Pučko, so ljubljanski policisti ovadili tudi nekaj fizičnih oseb, ki so potrdila o vpisu ponarejale. Primere ponarejenih potrdil preiskujejo po celotni državi, v okviru preiskave pa bodo pod drobnogled vzeli vse študentske servise v Sloveniji.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je portalu pojasnilo, da so konec prejšnjega meseca policistom posredovali podatke o vpisu za študijsko leto 2015/16 za vse, ki so potrdila uporabili za delo prek študentskega servisa.

Tudi na študentskih servisih so seznanjeni, da preiskava o ponarejanju potrdil še poteka, drugih informacij pa nimajo oziroma jih ne morejo podati, ker je preiskava v teku, še poroča portal Siol.net.

Na ljubljanskem in kranjskem tožilstvo so za portal pojasnili, da zadev ne vodijo po "tematiki" oziroma vrsti ponarejene listine, medtem pa na celjskem tožilstvu niso prejeli nobene ovadbe, vezane na ponarejanje potrdil o vpisu. Na kranjskem tožilstvu so po poročanju navedli, da ovadbe zaradi kaznivih dejanj ponarejanja listin praviloma poskušajo rešiti z oblikami alternativnega pregona.

Kot še izpostavlja portal, so na ministrstvu so že lani obljubljali, da bodo študentskim servisom omogočili vpogled v evidenco vpisanih dijakov in študentov. Pravna podlaga za to je bila sprejeta že predlani in lani, ministrstvo pa servisom obljublja dostop do evidenc v tekočem študijskem letu. Izmenjava podatkov o vpisu bo tako potekala le elektronsko, še poroča portal Siol.net.

Za kaznivo dejanje ponarejanja listin ali njihove uporabe je zagrožena kazen do treh let zapora.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • matermila 06:42 21.december 2017.

    Ponarejali potrdila o vpisu, ovadili kar okrog 600 ljudi.Ti ovadeni imajo srečo,da ne bodo prišli nikoli na vrsto na sodiščih,glede na njihovo brzino.

  • matermila 06:40 21.december 2017.

    Za kaznivo dejanje ponarejanja listin ali njihove uporabe je zagrožena kazen do treh let zapora. Bavčar je za bajne ukradene milijone dobil malenkost več,medtem ko je majster na tehničnih pregledih(mislim da v Lescah),za 250€,dobil 2 leti.Kdo je zdaj tu nor?Že ...prikaži veče sama kaznovalna politika napeljuje barabe na velike kraje.Ukradeš 5 milijonov,dobiš dobrega odvetnika,dobiš 2 leti pogojno,ali v najslabšem primeru 2 leti odsediš,utajiš 200€ dobiš 2 leti.Kdor laže ta krade,kdor pa krade mu je laže.

  • Ivo 22:08 20.december 2017.

    To bo še en uspeh, podoben tistemu o prodanih vozniških dovoljenjih. Ha ha ha...