Slovenija
14 ogledov

Ponedeljek bo usoden za Cerarja

Državni zbor Anže Petkovšek
Poslanci bodo v ponedeljek odločali o izvolitvi Mira Cerarja za novega mandatarja.

Seja državnega zbora (DZ) je sklicana za ponedeljek dopoldne. Takrat bodo poslanci odločali tudi o tem, ali je dosedanja strokovna sodelavka DZ Uršula Zore Tavčar primerna za bodočo generalno sekretarko DZ. Kot kandidatko jo je namreč predlagal predsednik DZ Milan Brglez. Med poslanci pa se ji že obeta zadostna podpora za to funkcijo. Brglez poudarja, da je Zore Tavčarjeva dovolj izkušena in strokovno usposobljena za to delo. Pozna jo namreč že zelo dolgo, saj sta bila sošolca že na fakulteti.

Pogajanja spet naslednji teden

Do ponedeljka pa ni za pričakovati večjih novosti glede koalicijskih usklajevanj.

Dvanajsta slovenska vlada bo tako očitno imela 52 poslanskih glasov. Cerar je že v sredo zatrdil, da obstaja realna možnost za koalicijo SMC z DeSUS in SD, kar da je tudi zagotovilo teh dveh strank, a da imajo pač postopke, ki jih morajo izpeljati.

Izvršni odbor DeSUS in predsedstvo SD sta naklonjena vstopu v koalicijo, a pri DeSUS bo zadnjo besedo imel svet stranke, pri SD pa konferenca. Dokončne odločitve bodo jasne v prihodnjih dveh tednih. Presenečenj ni pričakovati.

Cerar ima zadosti glasov


Prav tako bo po vsej verjetnosti v ponedeljek brez zapletov potekala Cerarjeva izvolitev za mandatarja, saj ima zagotovljeno zadostno podporo poslancev. Poleg SMC, DeSUS in SD so mu podporo obljubili tudi v ZaAB, ki sicer po sredini odločitvi sveta SMC ne bo dobila vabila za sodelovanje v koaliciji.

Koalicijska usklajevanja SMC, DeSUS in SD še niso končana, a jasno je že, da so potencialne partnerice glede glavnih vsebin praktično usklajene. V prihodnjem tednu bo potekalo še usklajevanje posameznih podrobnosti na ravni sektorskih skupin strokovnjakov.

Ostaja pa odprta kadrovska razdelitev. Število ministrov je načeloma že dokončno; po Cerarjevih besedah naj bi jih bilo 15, pri čemer bi DeSUS pripadli štirje, SD pa trije resorji. Kateri stranki bi pripadel kateri resor, je še odprto. Parafiranje koalicijskega sporazuma je pričakovati proti koncu meseca.

Komentarjev 1
  • Tupamaros 18:04 22.avgust 2014.

    Tudi slučajno ne bo usoden za Cerarja. Bo pa usoden za nas. Sodbo so si volivci spisali 13. julija,