Slovenija
7766 ogledov

Ponedeljkovi podatki: Nam virus pripravlja novo presenečenje?

Covid-19 Profimedia
Epidemija še naprej upada, a zaradi omikrona se krivulja ponekod po Evropi že spet dviga.

V pondeljek je bilo po podatkih ministrstva za javno upravo izdanih 1546 TAN kod, kar pomeni, da bo tudi približno toliko, verjetno nekoliko več potrjenih pozitivnih PCR testov. 

Število potrjenih PCR testov je v povprečju za deset (od -5 do +20) odstotkov višje, kot je število izdanih TAN kod. 

Prejšnji ponedeljek je bilo izdanih 1707 TAN kod in na koncu potrjenih 1954 novih okužb.

Epidemija v Sloveniji še naprej pada

Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan v svoji projekciji širjenja covid-19 v Sloveniji piše, da epidemija v Sloveniji stabilno upada z razpolovitvenim časom približno 22 dni.

Zadnjo prognozo je sicer pripravil 10. decembra, novo pričakujemo danes. V njej napoveduje, da bi lahko iz temno rdeče faze na evropskem zemljevidu ECDC v začetku leta prešli v rdečo fazo, kar pomeni manj kot 500 okužb dnevno. 

Zaradi omikrona se lahko kmalu spet dvigne

A projekcija še ne upošteva nove, domnevno precej bolj nalezljive različice omikron, ki se je že začela širiti po nekaterih evropskih državah, med drugim velike skrbi povzroča na Danskem in v Veliki Britaniji. 

Ko se bo različica pojavila pri nas in bodo bolj znane tudi njene značilnosti, jo bo vključil v svojo napoved. Boji se, da bi se zaradi omikrona lahko krivulje že januarja spet obrnile navzgor. "Imam občutek, da nam Omikron pripravlja veličastno novoletno predstavo, ki pa nam ne bo všeč, nekaterim drugim državam pa že božično," je zapisal na Facebooku.

Omikron covid-19 Svet Omikron se je po Evropi začel širiti z velikim pospeškom

Omikrona sicer v Sloveniji do sedaj s sekvencioniranjem še niso potrdili. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Lion007
    Lion007 09:11 14.december 2021.

    A se je moški populaciji zdravo SDSa spet dvignil???

  • mihatirs 08:31 14.december 2021.

    Omikron je najboljša zadeva kar se tega virusa tiče, zelo nalezljiv, a do sedaj ni še praktično nihče imel težjega poteka...če bi logika delovala, bi vse države odprle meje, vsi bi se prekužili z lažjo obliko in bi bil mir!!!!

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 08:26 14.december 2021.

    "Zaradi omikrona se lahko kmalu spet dvigne"..........Nekaterim se pač ne dvigne več in potem twitajo sredi noči in zajebavajo narod.....Je pa omikron del rešitve in ne del težave....Težava je le za tiste, ki prodajajo cepiva in njihove sluge..