Slovenija
3 ogledov

Ponekod sneži, zvečer se bo zjasnilo

Slovenijo pobelil sneg. Bralka
Ponekod po državi, predvsem v višjeležečih predelih, sneži. Na Vršiču obvezne verige. Veliko preglavic lahko ob tem povzroča močan veter, ki je že včeraj zvečer podiral drevesa v Črnem vrhu.

Strah pred obilnimi snežnimi padavinami, je odveč. Do večera se bodo namreč še pojavljale kratkotrajne padavine, deloma plohe.

Proti večeru pa se bo od severozahoda delno zjasnilo, so zapisali na spletni strani Agencije je okolje (ARSO).

Trenutno tako sneži le v višjeležečih predelih države. V Radečah je v zadnjih šestih urah zapadlo en centimeter novega snega.

Sneži tudi v Slovenj Gradcu, na Voglu in Kredarici. Na Kredarici je v zadnjih 6 urah zapadlo tri centimetre novega snega.

Zaradi sneženja na cestah v višjih predelih severne Slovenije na Prometno-informacijskem centru (PIC) priporočajo previdno vožnjo. "Na Vršiču so obvezne verige," so zapisali.

Ceste na Koroškem prevozne

Na Policijski upravi Celje podatkov o morebitnih težavah na koroških cestah zaradi sneženja nimajo. Sneg je pobelil posamezna območja Koroške, zimske službe pa so glede na vremensko napoved na terenu že od jutra.

Mislinjski klanec je tako po besedah vodje vzdrževalne baze podjetja VOC Celje v Otiškem Vrhu Aleksandra Celana bil že dvakrat posipan, razmere bodo še naprej spremljali, glede na trenutno podatke, ki jih ima Celan, pa so vse ceste na Koroškem prevozne.

Veter odkrival strehe

Včeraj je čez cel dan pihal močnejši veter, ki je v večernih urah povzročil tudi kar nekaj preglavic.

Okoli 20. ure je po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje poškodoval strehe kar osmih stanovanjskih hiš, štirih gospodarskih poslopij, poškodovano pa je bilo tudi eno vozilo. Gasilci PGD Cerknica so s plastično folijo prekrili streho ene stanovanjske hiše.

V občini Trbovlje pa je v naselju Knezdol močan veter odkril streho stanovanjske hiše. Pločevinasto kritino so lastniku hiše pomagali nazaj pritrditi gasilci GZ Trbovlje.

Tudi v Črnem vrhu v občini Tabor je veter povzročil veliko škode. Sunek je nekaj po 22. uri podrl drevo, ki je padlo na stanovanjsko hišo in osebno vozilo. Gasilci so drevo razžagali in stanovalcem omogočili dostop do hiše, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Poškodovanih je deset kvadratnih metrov stanovanjske hiše in avtomobil, podrta pa sta nadstrešek pred hišo in drvarnica.

Danes v sunkih od 50 do 70 km/h

Za danes zaradi vetra za večji del Slovenije velja rumeno opozorilo, ki označuje vremenske pojave, do katerih pride večkrat na leto, pozorni morate biti, če načrtujejo aktivnosti, pri katerih morate upoštevati vremenske razmere.

Rumeni alarm  | Avtor: meteolarm.eu meteolarm.eu


Sprva bo še pihal zahodni do jugozahodni veter, ki se bo popoldne obrnil na severozahodno smer, napovedujejo na Agenciji za okolje in prostor (Arso).

„Veter po nižinah ne bi smel preseči hitrosti 70 km/h, posamezni sunki so lahko med 50 do 70 km/h.  Ob sami fronti se veter okrepi, vendar za zdaj ne kaže, da bi bil tako močan, da bi povzročal, kakšne težave,“ nam je povedal Brane Gregorčič z Arsa.

Sunki vetra se bodo pojavljali predvsem na Gorenjskem, vendar bodo kratkotrajni, ob fronti bodo trajali kakšno uro ali dve, nato pa se bo ozračje okrepilo. Vetrovno bo tudi jutri, ko se bo popoldan in zvečer zahodni veter spet krepil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.