Slovenija
43654 ogledov

Nevihte povzročale težave po državi

Nevihta Profimedia
Ob plohah in nevihtah možna tudi toča.

Vremenski portal Neurje.si je poročal, da bo čez dan bo na nebu nastajala kopasta oblačnost, iz katere bodo ponekod začele nastajati posamezne, lokalne plohe in nevihte. "Te bodo sprva koncentrirane nad hribovite predele Slovenije, pozno popoldan in zvečer pa se bodo razširile tudi nad nekatere ostale predele države," so zapisali pri Neurje.si.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je območje Divače popoldne zajelo neurje. Pod Vremščico je zajelo družino pohodnikov, ki so jim na pomoč priskočili gasilci PGD Senožeče, ki so pohodnike varno pospremili v dolino. 

V naselju Kobdilj v občini Komen je voznica z osebnim avtomobilom obtičala v vodi. Posredovali so gasilci PGD Komen. Gasilci so pomagali tudi pri črpanju vode iz več stanovanjskih hiš, iz prostorov osnovne šole in gradu Štanjel. Nekaj po 17. uri so bili namreč obveščeni, da je meteorna voda zalila prvo nadstropje gradu Štanjel. Gasilci so izčrpali vodo ter posesali vodo, ki je odtekla v klet in pritličje gradu. 

Okoli 14. ure je močno deževje zajelo tudi občino Maribor. Voda je zajela objekte na 12 lokacijah. Pri črpanju vode so pomagali gasilci JZGB Maribor, PGD Brezje, PGD Malečnik, PGD Maribor-mesto in PGD Pobrežje.

Kakšne so aktualne razmere po državi, lahko spremljate s pomočjo radarske slike

Na severovzhodu lahko pada tudi toča

"Ob šibkem vetrovnem striženju bo na voljo do 1000 J/kg razpoložljive potencialne konvektivne energije za razvoj neviht," poročajo pri Neurje.si. "Lokalno se lahko ob nevihtah pojavljajo silovitejši nalivi in močnejši nevihtni piš (“down burst”), ob dovolj razvitih nevihtah pa obstaja tudi velika verjetnost nastanka toče."

Izpostavljajo skrajni severovzhodni del Slovenije, kjer lahko nastane kakšna močnejša nevihta z močnimi, dolgotrajnejšimi nalivi s točo in silovitejšim nevihtnim pišem. "Toča lahko lokalno popoldan in zgodaj zvečer, ob kakšni dovolj razviti nevihtni celici, tam preseže debelino 3 cm (premer)," še pišejo pri Neurje.si.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Pralliona
    Pralliona 01:11 12.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • Avatar nadine20
    nadine20 16:51 11.avgust 2020.

    Tu si izposodite hiter denar Ali išcete nujno financno pomoc? vam je banka zavrnila in nimate kam iti? ne išcite vec, lahko vam pomagamo s katerim koli zneskom, ki ga morda potrebujete. vljudno nas kontaktirajte preko e-pošte z vašimi imeni, ...prikaži več, državo, znesek posojila, trajanje posojila, poklic, telefonsko številko, namen posojila? za vec informacij na : leydifinance@gmail.com MARIA LEYDI