Slovenija
28 ogledov

Ponočevanje v muzejih

Lani je Poletno muzejsko noč obiskalo 26 tisoč ljudi. (Foto: IFP) Žurnal24 main
Kultura. V soboto prost vstop v muzeje in galerije tudi do polnoči.

V soboto, na osmo Poletno muzejsko noč, bo večina ljubljanskih galerij in muzejev odprtih od jutra do polnoči, vstopnine pa ne bo treba plačati.

"S takšnimi programi in prireditvami poskušamo pokazati, da muzeji, galerije in druga razstavišča niso tako dolgočasni kraji," je povedala Irena Marušič, koordinatorka prireditve. Letos bo sodelovalo 29 ljubljanskih ustanov ter 38 iz drugih slovenskih krajev in mest. V povprečju vsako leto naštejejo od 15 do 20 tisoč obiskovalcev.

Stroški okoli pet tisoč evrov
Na ogled bodo stalne in občasne razstave, sodelujoči muzeji in galerije pa so med drugim pripravili tudi delavnice ter vodstva po razstavah v slovenščini in tujih jezikih. V Slovenskem šolskem muzeju bo del programa učna ura lepopisa iz leta 1930, v Galeriji Furlan pa koncert skupine Perpetuum Jazzile. Dopoldanske dejavnosti bodo sicer namenjene predvsem mlajšim, večerne pa odraslim obiskovalcem. Natančen program je v zloženkah Poletne muzejske noči in na spletni strani prireditve.

Stroški Poletne muzejske noči, ki deluje pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, so po besedah Marušičeve nekaj več kot pet tisoč evrov. Dodala je, da so del pokrili s pomočjo prispevkov sodelujočih ustanov, ki so za sodelovanje plačale od 50 do 80 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.