Slovenija
39 ogledov

Ponoči bo najhuje na Vipavskem

Opozorilo najvišje stopnje za noč in jutrišnji dan velja na večjem delu Primorsk Žurnal24 main
Vremenoslovce trenutno najbolj skrbijo razmere v osrednji in jugozahodni Sloveniji. V noči na nedeljo bodo najbolj narasle reke v zahodni, južni in osrednji Sloveniji. Poplave hujše kot lani.

Reke v zgornjem toku počasi upadajo oziroma ne naraščajo več, Savinja je v zgornjem toku in tudi že v Laškem začasno začela upadati. Janez Polajnar, vodja oddelka za hidrološke prognoze na Agenciji republike Slovenije za okolje (ARSO), upa, da bo tako tudi ostalo.

V zahodni in južni Sloveniji bo do nedelje zvečer padlo še od 80 do 150 l dežja na kv. meter, lokalno lahko tudi več. Drugod po Sloveniji od 30 do 80 l na kv. meter, na severovzhodu pa od 30 do 50 l na kv. meter. (Vir: ARSO)

Polajnar najbolj opozarja nad razmerami v Ljubljani in okolici ter na Vipavskem. Gradaščica je začela upadati v zgornjem toku, vendar se utegne ob nočnih padavinah znova okrepiti. Ljubljanica vztrajno narašča in poplavlja, tekom noči in jutrišnjega dne bo poplavljala še večje površine kot sedaj.

"Vipava je že v svojem spodnjem toku dosegla rekordne vrednosti pretokov, presegla je tudi rekordne pretoke z lanskega marca. Prav Vipava bo bo tekom noči vsaj v spodnjem toku še dodatno narasla, tako da ponoči in jutri zjutraj pričakujemo obsežne poplave v Vipavski dolini," opozarja Polajnar.

Ponoči se bo burja na Primorskem še okrepila. Na izpostavljenih mestih bo od sredine noči na nedeljo do nedelje zvečer v sunkih dosegla hitrost od 80 do 130 km/h. (Vir: Arso)

Soča je v zgornjem toku v Solkanu začela upadati, v spodnjem toku je že sredi dneva dosegla maksimum 2000 m3/s, postopno se umirja, v spodnjem toku pa naraščajo še Idrijca in narašča reka Reka, ki utegne ponoči še dodatno poplaviti v okolici Ilirske Bistrice. Poplavljena območja na poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo še povečevala.

Kolpa že poplavlja in glede na razvoj padavin bi utegnila ponoči izdatno poplaviti v celotni svoji dolini.

Problematičen spodnji tok Krke
Krka je pred nekaj urami začela prestopati bregove, poplave pa se bodo sedaj razširile zlasti v spodnjem toku Krke, kjer bo Sava zajezila iztok Krke, tam se bo tako začelo razlivanje.

Jutri dopoldne bo oblačno in deževno, popoldne pa bo dež od zahoda postopno ponehal. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja. Temperature bo od 7 do 14, na Primorskem do 20 stopinj C. Več na vreme.net

Drava zaenkrat ni problematična, po zagotovilih dispečerjev iz Avstrije naj ne bi prešla tisoč kubičnih metrov, kar je pod nadzorom.

Sava na iztoku iz države še narašča in bo še celo noč, pričakujemo, da bo njen pretok nekje med 2000 in 3000 kubičnimi metri. Rekorda ne bo dosegla v tem primeru, bo pa ena večjih vod v zadnjih letih.

Letošnja povodenj večja od lanske
Vzporednico z lanskoletnimi poplavami za božič lahko povlečemo v tem smislu, da je padla podobna količina padavin, le v nekoliko daljšem času kot lani, pravi Polajnar. "Zdaj je padavinski maksimum bolj o osrednji in jugozahodni Sloveniji, zato so "tangirane" druge reke, obseg poplav (glede na državo) pa je prostorsko večji kot za božič. Po intenzivnosti tokratna povodenj prekaša lanskoletno."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.