Slovenija
26 ogledov

Ponoči ustavili tovorni železniški promet iz tujine

Sneg in led na vlaku Anže Petkovšek
V petek zvečer so ustavili sprejemanje tovornih vlakov iz tujine.

Slovenske železnice (SŽ) so v petek ob 19. uri do preklica na vseh mejnih postajah ustavile sprejemanje tovornih vlakov iz sosednjih držav. SŽ so izredni ukrep sprejele z obrazložitvijo, da so tiri zatrpani, je poročal časnik Primorske novice. Promet je po poročanju časnika Finance danes ponovno stekel.

V SŽ za pojasnila zaenkrat niso dosegljivi. Direktor SŽ Dušan Mes je za časnik Finance povedal, da ukrep omejitve dotoka tovora uvedejo največ petkrat do desetkrat na leto, ker bi sicer dodatni vlaki poslabšali pretočnost prog. "Čez noč smo zvozili 63 vlakov in zdaj promet poteka normalno," je dejal Mes.
 

Ni prišlo 400 vagonov

V Luki Koper so danes potrdili, da so jih v petek SŽ obvestile o ustavitvi prometa. Zaradi tega danes v Luko Koper ni prišlo 400 načrtovanih vagonov, kar je največ v posameznem dnevu od novembra, ko so SŽ začele ustavljati promet.

V Luki že čutijo posledice - prihaja namreč do preusmeritev tovora v druga pristanišča, so povedali v Luki Koper. Stranke, ki jim blago stoji na vlakih, namesto da bi bilo dostavljeno prevzemnikom, po pisanju časnika SŽ grozijo z odškodninskimi zahtevki.

Glavna težava je po pisanju Primorskih novic najbolj obremenjen odsek v državi - enotirna proga iz pristanišča do Divače. Težave bi se lahko še kopičile. Poleg izredne zapore je za ponedeljek že tako napovedana večurna zapora zaradi nujnih vzdrževalnih del na progi Koper-Divača, 6. februarja pa je načrtovana 48-urna zapora zaradi obsežne obnove na enem od odsekov te proge.

Komentarjev 5
  • Avatar olor
    olor 09:06 25.januar 2016.

    Naj že enkrat naredijo drugi tir. Najbolje bi pa bilo kar dva nova tira in bo za nekaj časa mir, pa tovorni promet na železnico. Drugače pa država sama sebe jebe. Luka je državna in železnica je državna, torej dobiček ...prikaži več luke na železnico ali drugače povedano iz ene vreče v drugo. Vse preveč je dogovorjanja.

  • KOJAK 16:09 23.januar 2016.

    Za zaposlene na železnicah je razmišljanje v tej smeri nemogoče... tam so vsi zasidrani da vlečejo plače in hodijo v službo. Tako je že 50 let...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:54 23.januar 2016.

    Dejte kitajcem zgradit, bo pocen pa hitro narejen.