Slovenija
17 ogledov

Ponoči več zdrsov zemlje

Zemeljski plaz Shutterstock
Po podatkih republiške uprave za zaščito in reševanje so imeli sinoči na širših območjih Kopra, Murske Sobote in Slovenj Gradca kar nekaj težav z zdrsi zemljine.

Gasilce je zaposlovalo tudi črpanje vode iz poplavljenih kleti zaradi visoke podtalnice. V Pomurju in Podravju se bo povišana gladin podtalnice ohranjala tudi v prihodnjih dneh.

Z uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da so gasilci danes črpali vodo iz nekaterih objektov v občinah Murska Sobota, Trebnje, Gorišnica, Trnovska vas, Dornava, Šentjernej in Beltinci.

V Podkraju v občini Velenje se je danes okoli 8. ure sprožil zemeljski plaz in poškodoval podporni zid pod gospodarskim poslopjem. Gasilci so pregledali teren in s plastično folijo prekrili plazišče. Plaz ogroža tudi hišo v Lahoncih v občini Ormož.

Na lokalni cesti med Turki in Potokom v Kopru se je tako sinoči nekaj pred 20. uro sprožil zemeljski plaz. O tem so bile obveščene pristojne službe, ki so si ogledale kraj dogodka in ugotovile, da se plaz površine okoli 2000 kvadratnih metrov počasi premika. Zaradi varnosti so delavci koprskega cestnega podjetja postavili ustrezno signalizacijo in cesto do nadaljnjega zaprli.

Z murskosoboškega območja poročajo, da je sinoči okoli 19. ure v Melincih v občini Beltinci podtalnica zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Na pomoč so priskočili tamkajšnji prostovoljni gasilci in izčrpali vodo.

Že v petek popoldne pa je zaradi padavin začela drseti zemljina proti betonski pregradi v bližini stanovanjskega objekta v Dravogradu. Gasilci so prekrili razmočeno plazovito območje. Hkrati so obvestili vse pristojne službe, ki so si ogledale prizadeto območje.

Gladina rek se bo ohranjala tudi v naslednjih dneh

Agencija RS za okolje opozarja, da na ravninskih predelih Pomurja in Podravja zaradi kombinacije visoke podzemne vode ter povečane vodnatosti zalednih voda in vodotokov še vedno poplavljajo podzemne vode. Povišana gladina podzemnih voda se bo ohranjala tudi prihodnjih dneh.

Ljubljanica in Krka bosta danes še zmerno naraščali in poplavljali na območjih pogostih poplav. Poplavljena območja na Ljubljanskem barju, ob spodnjem toku Krke ter na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo prav tako ohranjala tudi v prihodnjih dneh.

Vremenska napoved pravi, da bo danes ponekod občasno še rahlo deževalo, v nedeljo pa bo povečini brez padavin.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.