Slovenija
16 ogledov

Ponovno bi jedli ponoči

Ljubljana 28.01.10 srednja ekonomska sola, Roska cesta, menza, dijaki, hrana, pr Dejan Mijović
Študenti. Šos bi hrano (spet) tudi ponoči. Ministrstvo: Subvencije le do 20. ure so vaša ideja.

"Čas koriščenja subvencij za študentsko prehrano želimo podaljšati z 20. na 22. uro. Veliko študentom se namreč študijski proces konča ob 20. uri oziroma po tem času, zato je prav, da imajo možnost koriščenja subvencij tudi po tej uri," so prepričani v Študentski organizaciji Slovenije (Šos).

Dvanajst ur je dovolj

V Šosu pričakujejo, da bo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) predlog upoštevalo ob spreminjanju zakona o subvencioniranju študentske prehrane, ki ga pričakujejo v kratkem. A na MDDSZ menijo, da je trenutna ureditev ustrezna: "Študentje imajo 12 ur časa za koriščenje študentske prehrane, poleg tega lahko izkoristijo dve subvenciji na dan. Cilj omejitve je, da se študentska prehrana ne koristi v nočnih urah, saj ni namenjena temu."

Na slabšem hitra hrana

Na MDDSZ pravijo, da je zdajšnja ureditev izkupiček pogajanj, saj je MDDSZ hotel ob sprejemanju zakona za uravnoteženje javnih financ ukiniti prehrano za dva meseca, študenti pa so predlagali en mesec in nočno omejitev. V Šosu menijo, da zdajšnja ureditev od študentov zahteva več organizacije, da lahko koristijo subvencije. "Predvsem tisti gostinci, ki so ponujali hitro prehrano, so v tem času verjetno opažali izpad dohodka, saj je bila večina subvencij po 20. uri porabljena prav pri ponudnikih s hitro prehrano," dodajajo.

Koliko da država?

Sredstva. Država k vsakemu obroku subvencionirane študentske prehrane prispeva 2,63 evra, preostanek morajo doplačati študenti. Povprečna cena obroka (s subvencijo) je 5,52 evra.

Komentarjev 6
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 17:13 15.marec 2014.

    Res ne vem zakaj so dali ob 20h? Meni se predavanja ob določenih dnevih končajo ob 20h in potem ne morem it jest - zakaj niso dali vsaj do 21h ali pa do 22h če že želijo skenslat hitro prehrano??

  • erikkk 13:33 16.december 2013.

    sej to sem mislil ...več denarja da bi bilo za alkohol... tu je kontrola nad tem na nuli

  • puys 12:27 16.december 2013.

    Nočna hrana včasih res prav pride. Bi pa dal vsem pihat pred odobritvijo :))