Slovenija
690 ogledov

Ponovno sojenje patru Rupniku?

Marko Rupnik Profimedia
V slovenski provinci Družbe Jezusove podpirajo ponovno odprtje kanonskega postopka v primeru patra Marka Rupnika.

V slovenski provinci Družbe Jezusove podpirajo ponovno odprtje kanonskega postopka v primeru patra Marka Rupnika, ki naj bi pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic.  Kanonsko pravo je avtonomno pravo katoliške Cerkve.

Slovenski jezuiti doslej niso prejeli nobene prijave.

Marku Ivanu Rupniku očitajo psihične in fizične zlorabe več redovnic ljubljanske skupnosti Loyola pred več desetletji. Omenjene obtožbe so bile vložene lani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale, zato je primer zaključil.

Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Andrej Saje in ljubljanski nadškof Stanislav Zore bosta on 15. uri predstavila izjavo slovenskih škofov ob odkritju zlorab in nasilja patra Marka Ivana Rupnika. 

Italijanski časnik Domani je nedavno objavil anonimno izpoved nekdanje italijanske redovnice, ki naj bi jo zlorabil pater Marko Rupnik. Rupnik jo je med drugim nagovarjal k seksu v troje in se skliceval na Sveto trojico.

Slovenski jezuiti so glede primera Rupnik objavili posebno izjavo ter vse, ki so sedaj ali v preteklosti doživeli spolno, psihično ali duhovno zlorabo s strani jezuitov ali njihovih sodelavcev, pozvali, naj se obrnejo na delegata za varovanje varuh@jezuiti.si.

Vatikan je sprejel ukrepe proti Rupniku, sicer priznanemu sakralnemu umetniku. Že leta 2019 ga je začasno ekskomuniciral, ker je žensko, ki je imela z njim spolne odnose, odvezal greha. Kot je potrdil predstojnik svetovnega jezuitskega reda Arturo Sosa, pa so ukrep izobčenja kasneje odpravili, ker je Rupnik greh priznal in se zanj pokesal.

Dve leti po tem mu je Vatikan zaradi obtožb o zlorabah duhovnic prepovedal opravljati nekatere dejavnosti. Ti ukrepi ostajajo v veljavi, zaradi zastaranja zadeve pa ni bilo kazenskega pregona.

Komentarjev 1
  • Grof 16:21 22.december 2022.

    Vsak dan, Rupnik, pa Rupnik,pa Rupnik pa Avdić, pa Avdić, vsak dan eno te isto, pogrešam vladavino Janše, se je vsaj kaj dogajalo, da ste kljukci imele teme čez prst i rokav, je rekel Willson