Slovenija
95 ogledov

Ponudil agregat za 120 hiš, a so ga zavrnili

popravilo agregata Anže Petkovšek
Z agregatom bi lahko z elektriko oskrbeli 120 hiš, a so ga na Elektru Ljubljana zavrnili. Župan trdi, da zato, ker ni imel zaščite.

Občina Loška dolina je ena izmed tistih, ki jih je ledena ujma najbolj prizadela. Brez elektrike je ostala večina prebivalcev, na pomoč so prišli celo agregati iz tujine. Naš sogovornik (ime hranimo v uredništvu) je želel pomagati in ponudil v uporabo svoj agragat. "Gre za velik agregat za 250 kilovatov, kar pomeni, da bi nanj lahko priključili 120 hiš, lahko pa bi oskrboval celo manjšo 
tovarno,"
nam je razlagal.

Pripeljal ga je do Starega trga pri Ložu, ga izkrcal, drugi dan pa so na Elektru Ljubljana rekli, da ga ne bodo priklopili na transformatorsko postajo. Po njegovih besedah za to ni bilo nobenega razloga, prav tako ne pojasnila z njihove strani. "Agregat je res stal eno leto, zamenjali so ga v črpališču za fekalije. Vem pa tudi, da določenih vojaških agregatov niso hoteli priklapljati, ker so imeli svoje interese," je razočaran naš sogovornik, ki pravi, da se je po tem odločil, da ne bo več pomagal. "Elektro je zavohal biznis, kar je folklora slovenskega naroda," pravi. 

Elektro Ljubljana: namigovanja so skregana  z logiko 

V Elektru Ljubljana so namigovanja, da naj bi imeli "svoje interese" ostro zavrnili. Pojasnili so, da je interes vsakega podjetja za distribucijo električne energije čim prej zagotoviti distribucijo električne energije do vsake transformatorske postaje oziroma odjemalca. "Cilj vseh prodajalcev električne energije je, da se električna energije prodaja in da se števci električne energije vrtijo. V nasprotnem primeru nimajo prihodka, zaradi nedobavljene električne energije pa ima največji izpad prihodka prav prodajalec. Tako so namigi, da bi lahko naše podjetje lahko zaradi nedelovanja omrežja kakorkoli zaslužilo, skregani z vsako logiko," so nam pojasnili. 

Priklopili vse, kar je bilo mogoče

"V zvezi s priklapljanjem agregatov lahko poudarimo le, da so naši delavci na transformatorske postaje priklapljali vse agregate skladno z njihovimi zmožnostmi in razpoložljivostmi. Tudi tu sledimo principu napajanja prioritetnih oziroma pomembnejših objektov - vodovodi, zdravstveni domovi, vrtci, šole,…Šele nato običajno sledi napajanje široke potrošnje - seveda skladno z razpoložljivimi agregati in informacijami, kdaj je mogoče neko območje oziroma transformatorsko postajo preko popravljenega omrežja napajati z električno energijo," še pojasnjujejo na Elektru Ljubljana

Župan: Na prvem mestu je varnost 

"Agregat je prišel brez zaščite, delavci Elektra Ljubljana so ga pregledali in povedali, da tega agregata zaradi varnosti ne morejo priklopiti," je na naše vprašanje, zakaj so agregat zavrnili, odgovarjal župan Janez Komidar in poudaril, da je "vse je povezano samo z zaščito".
"Bojimo se, da bi se zgodila kakšna nesreča. To je agregat, ki je težek tri tone in pol, proizvede pa električne energije za eno celo naselje in če bi karkoli šlo narobe … prvo so življenja, potem vse ostalo,"  je pojasnjeval. 

Komentarjev 6
  • Žurnalček 13:40 17.februar 2014.

    Zakaj so ga na vsak način hoteli priklopiti čez trafo postajo , ko pa taki agregati direktno oddajajo elektriko preko svoje postaje.

  • Slavko 21:26 15.februar 2014.

    Priklopit vse nima veze kaj je. Od 30-70Hz bi bilo vse ok.

  • maresem 21:08 15.februar 2014.

    Banda pokvarjena.... župana bi bilo treba priklopiti na ta agregat in ga pognati.