Slovenija
20 ogledov

Ponudili 20,8 milijona evrov nepovratnih sredstev

Onesnaževanje okolja je bolj življenjsko nevarno kot prometne nesreče. Žurnal24 main
Eko sklad bo letos ponudil skupaj za 20,8 milijona evrov nepovratnih sredstev za ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije na stanovanjskih stavbah in za vozila, ki manj obremenjujejo okolje.

Novi pozivi bodo objavljeni danes v Uradnem listu in na spletnih straneh Eko sklada. Tehnične zahteve posameznega ukrepa, ki je predmet spodbude v stanovanjskih stavbah, bodo v primerjavi z lanskim javnim pozivom spremenjene pri vgradnji kurilne naprave za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe na lesno biomaso.

Z namenom spodbujanja vgradnje najbolj učinkovitih naprav in skladno s predlogom nove uredbe o emisiji snovi v zrak iz malih in srednjih kurilnih naprav ter reševanja problema emisij mora biti emisija celotnega prahu manjša od 40 miligramov na kubični meter (prej 50), vrednost emisij ogljikovega monoksida pa manjša od 500 miligramov na kubični meter (prej 750).

Prav tako bodo z namenom optimiranja energijsko učinkovite gradnje nizkoenergijskih in pasivnih hiš, kjer se kot pomemben kriterij izpostavlja njihova velikost, spremenjene površine, za katere bo mogoče dodeliti nepovratne finančne spodbude Eko sklada.

Spodbuda za nizkoenergijske ali pasivne eno ali dvostanovanjske stavbe bo še vedno določena glede na energijsko učinkovitost, vrsto in volumski delež izolacijskega materiala v toplotnem ovoju stavbe ter neto ogrevano površino stavbe, vendar se bo lahko dodelila za največ 150 kvadratnih metrov za samostojno stoječo enostanovanjsko hišo (prej 200) in 120 kvadratih metrov za vrstno hišo ali za eno stanovanje v dvojčku ali za stanovanje v samostojni hiši z dvema stanovanjema (prej 150).

Za nakup stanovanja v večstanovanjski stavbi, zgrajeni ali prenovljeni v pasivnem energijskem razredu, bo spodbuda lahko dodeljena v višini 250 evrov na kvadratni meter za največ 80 kvadratnih metrov (prej 100) neto ogrevane površine stanovanja.

Pogoji dodeljevanja nepovratnih finančnih spodbud za nakup okolju prijaznih vozil ostanejo v primerjavi z lanskim letom nespremenjeni.

Vsi javni pozivi za dodeljevanje nepovratnih sredstev pa bodo odprti do konca leta oziroma do objave zaključka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.