Slovenija
36 ogledov

Pooblaščenka vs. Šos

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar meni, da je Šos dolžan posredovati Žurnal24 main
Šos. Generalnemu sekretarju Elvisu Cviklu bo globo, če ga bo ta doletela, kril Šos.

Študenti. Informacijska pooblaščenka se je k Študentski organizaciji Slovenije (Šos) 1. septembra povabila na ogled “in camera”. Ta pomeni ogled in pogovor o dokumentih, ki jih Šos prosilcem za dostop do informacij javnega značaja ni želel predložiti. Gre za dokumente, povezane s sistemom elektronizacije študentske prehrane, njihov ogled pa že od oktobra lani zahteva novinarka Kanala A. Ker ji na Šosu tega niso omogočili, se je junija letos pritožila informacijski pooblaščenki.

Se še odločajo
Iz korespondence, ki smo jo prejeli v uredništvo, je razvidno, da se predsedstvo Šosa in vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Elvis Cvikl še odločajo, ali bi informacijski pooblaščenki vpogled dovolili, neuradno pa smo izvedeli, da jo bodo zavrnili. Na Šosu so namreč prepričani, da niso zavezanci po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, čeprav pooblaščenka v enem od pozivov za dostavo dokumentov, ki ga prav tako hranimo v uredništvu, vztraja pri nasprotnem.

Cviklu poravna Šos
Šos lahko zaradi neposredovanja informacij doleti tudi globa do 1.250 evrov, ki pa bi mu jo povrnil kar Šos.

Logika je sledeča: ker bo sklep, da se vpogled v dokumente zavrne, sprejelo predsedstvo in ne Cvikl, ni prav, da bi moral posledice, torej globo, plačati on. Tako je vsaj razvidno iz korespondence med generalnim sekretarjem Cviklom in predsedstvom Šosa.

Odgovore Šosa pričakujemo v prihodnjih dneh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.